Productie+groenten+blijft+ver+achter
Nieuws
© Koos van der Spek

Productie groenten blijft ver achter

Veel telers van vollegrondsgroenten kunnen de verplichtingen aan hun afnemers niet nakomen. Door de droogte en hitte zijn de opbrengsten bij veel ondernemers kleiner dan gedacht.

Dat zegt Cees Geven, directeur van coöperatieve telersvereniging De Schakel, waarbij zo'n vijfhonderd groentetelers zijn aangesloten. Hij houdt rekening met 15 tot ruim 50 procent kleinere opbrengsten, ondanks de beregeningsinspanningen, afhankelijk van de regio en het product. Ook zijn telers niet in staat een tweede teelt in te zaaien van spinazie, bonen of bloemkool.

'Een boer heeft minder opbrengsten', schetst Geven de gevolgen. 'Ook bij ons als toeleverende organisatie staan de machines stil. Dat geldt ook voor loonwerkers en transporteurs. Er wordt geen omzet gedraaid. In Noordwest-Europa zitten we in hetzelfde schuitje.'

'Uitdagend jaar'

HAK, fabrikant van groenteconserven, spreekt van een 'uitdagend jaar'. Maar een woordvoerder van het bedrijf wil niet op de zaken vooruit lopen. 'We zitten nog midden in de oogsten en zijn op dit moment bezig om zoveel mogelijk groenten van goede kwaliteit van het land te halen en te verwerken. We kunnen op dit moment nog niet zeggen wat de uiteindelijke impact gaat zijn.'

Profel, de organisatie van Europese groenteverwerkers, meldde afgelopen week dat de veldopbrengsten van groente in Europa tot 50 procent kleiner zijn dan normaal. Opbrengstverliezen hebben geleid tot onregelmatige leveringen, hogere productiekosten en een lagere productie. De organisatie spreekt van de slechtste situatie in veertig jaar voor telers en verwerkers en is bezorgd over het verlies aan kwaliteit en kwantiteit in de groente- en fruitteelt.

Zorgwekkende situatie

Er zijn volgens Profel significante reducties van de veldopbrengsten gerapporteerd voor erwten, variërend van 20 tot 50 procent. Voor groene en gele bonen en flageolets is de situatie even zorgwekkend. Daarbij zijn verliezen tot 50 procent genoemd.

In sommige delen van Zuid-Europa hebben overstromingen en hagel schade veroorzaakt. Bij uien zijn verliezen gerapporteerd van 15 tot 50 procent. Courgettes en spinazie zijn ook getroffen. Profel heeft daarnaast zorgen geuit over gewassen die in de herfst en winter van het jaar worden geoogst, zoals boerenkool, rode- en wittekool, spruitjes en prei.

Profel wijst erop dat weersinvloeden in 2018 voor het derde jaar op rij een grote stempel drukken op de oogst. Dat geeft volgens de organisatie de kwetsbaarheid aan van Europese groentetelers en -verwerkers.

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer