Rattenvanger+effectiever+bij+aanvalsplan
Achtergrond
© Ruben Meijerink

Rattenvanger effectiever bij aanvalsplan

De servicemedewerkers van Ten Dijk plaagdierbestrijding uit het Gelderse Terwolde werken met vaste routes en een planmatige aanpak. Ze proberen stallen en erven minder aantrekkelijk te maken voor ongedierte van allerlei aard.

In zijn bedrijfspand in Terwolde heeft Dirk ten Dijk een ruimte ingericht als museum, waar veertig jaar plaagdierbestrijding is tentoongesteld. Afgevreten bezems, aangevreten kabels, bedieningspanelen en kunststof roosters tonen de knaagzucht van de ratten en muizen in veestallen en het belang van bestrijding.

Veel onverklaarbare branden kunnen waarschijnlijk op hun aanwezigheid worden teruggevoerd. Het ongedierte kan ook drager zijn van salmonella-, campylobacter- en Toxoplasma gondii-bacteriën. Vogelpest, mond-en klauwzeer en het Aujeszky-virus kunnen ook door ratten en muizen worden verspreid onder het vee. Mensen lopen door ratten het risico de ziekte van Weil of paratyfus te krijgen.

Focus op preventie

Het accent in de plaagdierbestrijding is verlegd naar preventie, in de vorm van een planmatige aanpak en met hulp van middelen die het biocidengebruik beperken of vervangen. Een lokdoos die een signaal geeft als er belangstelling van ongedierte blijkt te zijn zodat er geen gif verloren gaat, is een voorbeeld. Of een elektrocutieapparaat waarin ongedierte in een flits wordt uitgeschakeld.

Kuilvoeropslag op veebedrijven is soms een paradijs voor ongedierte

Dirk ten Dijk, plaagdierbestrijder

De planmatige aanpak van ongedierte vormt de kern van de hedendaagse werkwijze die het personeel van Ten Dijk hanteert. In overleg met de ondernemer wordt in beeld gebracht welke problemen er zijn, welke oorzaken er aan ten grondslag liggen en hoe het beste kan worden bestreden. Met de nadruk op preventie.

Bij nieuwbouw adviseert Ten Dijk over hoe de stal het beste kan worden ingericht, zodat plaagdieren zo min mogelijk de kans krijgen. Beeldend schetst hij hoe de trek naar de stal in de loop van het jaar verloopt. 'In de oogstmaand augustus is er op het land voor muizen en ratten niets meer te beleven', zegt hij.

Dirk ten Dijk (rechts) bespreekt met een medewerker de gerichte aanpak van ongedierte op een melkveehouderij.
Dirk ten Dijk (rechts) bespreekt met een medewerker de gerichte aanpak van ongedierte op een melkveehouderij. © Ruben Meijerink

Ongedierte opsporen

'Maar in het hoge gras rondom de boerderij des te meer. Binnen in de stal lokt het voer en groeit de mestvoorraad. Naarmate het jaar vordert, wordt het verschil tussen de binnen-en buitentemperatuur steeds groter en dus de lokroep van de stal ook.' Als er natuurlijk wordt geventileerd, is het een koud kunstje voor muizen en ratten om de stal te betreden.

Eenmaal binnen is ook een moderne stal voor muizen en ratten een grote speelplaats met legio mogelijkheden om zich te nestelen. Vooral in de kabelgoten waarin de elektriciteit is weggewerkt. Ook sommige voertroggen blijken zeer geschikt voor plaagdieren om zich in of achter te verschuilen.

Bij nieuwe klanten brengen de medewerkers van Ten Dijk met een checklist grondig in beeld welke score op dit gebied wordt gehaald. Denk aan horren in de ramen, een deugdelijke regenwaterafvoer, goed sluitende deuren, de aanwezigheid van voerresten en erfbegroeiing.

Op deze manier worden de risico's geïnventariseerd. Niet alleen voor muizen- en rattenplagen, maar ook voor allerlei ander ongedierte zoals bloedluizen, fruitvliegjes, kakkerlakken, maden, kevers, vliegen, wespen en zelfs wasberen. Vervolgens bezoeken de servicemedewerkers de stallen regelmatig om de stand van zaken te controleren.

Ratten en muizen leven om te knagen.
Ratten en muizen leven om te knagen. © Ruben Meijerink

'Ga op zoek naar sporen'

Ten Dijk: 'Het is niet een kwestie van de voorraden aanvullen en vallen controleren, maar ook op zoek gaan naar sporen van ongedierte. Vraatschade, ontlasting, voetafdrukken. Zie je spinrag? Dan zul je geen ratten en muizen op die plek vinden. De kuilvoeropslag op melkveebedrijven is soms een waar paradijs voor ongedierte. Vooral de autobanden.'

Bij het bedrijfsbezoek staat hygiëne centraal, op de boerderij zelf en bij de manier waarop de servicemedewerkers hun werk doen. Ze rijden vaste routes en gebruiken bedrijfskleding. Ten Dijk: 'Niemand zit te wachten op een ongedierteplaag. Daarom moet je preventief en planmatig werken. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je problemen krijgt met de bedrijfscertificering.'

Zijn bedrijf beschikt over een breed pallet aan certificaten. Bijvoorbeeld het IKB Pluimveecertificaat en het keurmerk plaagdiermanagement. Medewerkers volgen hiervoor interne opleidingen en laten zich zo nodig bijscholen in Integraal Pest Management (IPM). Alles is gericht op langdurige samenwerking, in plaats van het treffen van noodmaatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer