Texel+maant+tot+aanpak+ratten
Nieuws
© Pixabay

Texel maant tot aanpak ratten

LTO Noord Texel heeft er bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) per brief op aangedrongen om de rattenoverlast op het eiland accuraat aan te pakken.

De populatie van de bruine rat neemt snel toe op Texel. De dieren vormen een gezondheidsrisico en veroorzaken knaagschade aan elektrische bedradingen, houtwerk en isolatiematerialen in en om de bedrijfsgebouwen.

Verder tasten ze voervoorraden aan en zorgen ze voor overlast in sloten en afwateringen. 'Redenen genoeg om de de bestrijding van de bruine rat snel en accuraat op te pakken', zegt landbouwvoorman Arnold Langeveld.

Als dat niet gebeurt, dan kan de overlast vlot verergeren door de snelle vermeerdering van de dieren. Nu treffen boeren en tuinders op Texel zelf maatregelen. Zo schakelen ze bijvoorbeeld professionele knaagdierbestrijders in. 'Die resultaten zijn vooralsnog beperkt. Een brede aanpak met inzet van alle betrokken partijen, waaronder het waterschap, is van belang om de overlast goed te kunnen bestrijden.'

• Lees ook: Ratten maken gatenkaas van slootkant

Langeveld constateert dat HHNK die plicht voorheen wel nakwam. 'Sinds het wegvallen van de functie van gebiedsmanager, is de afstand met het waterschap vergroot. Dat zorgt ervoor dat we over dit soort zaken nu aan het corresponderen slaan en dat is eigenlijk kwalijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer