'Droogte als deze gaat hier vaker voorkomen'

Langdurige periodes van droogte gaan in de toekomst vaker voorkomen. Om ons land daartegen te wapenen zou er meer aandacht moeten komen voor de opslag van water.

Dat zegt Niko Wanders, hydroloog en droogte-expert van de Universiteit Utrecht. De onderzoeker verwacht dat Nederland vaker te maken krijgt met droge zomers.

'Van de vijftien droogste jaren sinds 1901 zitten er vijf in dit decennium. Zowel klimatologisch, dus door hogere temperaturen, als door een lagere wateraanvoer lijkt het erop dat een dergelijke droogte vaker gaat voorkomen. Van eens in de honderd jaar gaan we naar eens in de tien of twintig jaar.'

Water vasthouden

Volgens de droogte-expert is Nederland gericht op het afvoeren van water, maar verdient het vasthouden van water ook aandacht. 'Onze eerste gedachte is draineren en afvoeren. We willen hier graag een constante peil van het grondwater, vooral voor de landbouw. Je kunt je afvragen of het niet beter is om 's zomers met een hoger grondwaterpeil te beginnen. Dat geldt vooral voor de hoger gelegen gebieden in Nederland die echt last hebben van het neerslagtekort en waar het aanvoeren van extra water niet mogelijk is.'

Door de drogere zomers is er per vierkante meter gemiddeld 10 liter water minder beschikbaar dan voorheen. 'Als ik puur naar het benodigde volume kijk dat nodig is om dat te compenseren, dan zou het waterpeil van het IJsselmeer met 40 centimeter moeten worden verhoogd.'

De zomerse zoetwatervoorraad van Nederland is sterk afhankelijk van de afvoer van regen- en smeltwater uit Zwitserland en Duitsland dat via de Rijn ons land binnenstroomt. Ook heeft regenval in eigen land invloed op de droogte.

Voorspellen

Wanders werkt aan modellen waarmee je droogte kan voorspelen. 'De kwaliteit van de systemen is nog lang niet toereikend om er beleid op toe te passen', stelt hij.

'In de meest ideale situatie kun je voorspellen dat er over twee maanden 50 procent kans is op droogte. Kies je dan voor een gewas dat beter bestand is tegen droogte, maar minder oplevert? Dat zal de individuele boer dan toch zelf moeten bepalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer