Utrecht voert geitenstop in

In provincie Utrecht geldt vanaf woensdag een geitenstop. Bedrijven met meer dan tien geiten, mogen dan niet meer uitbreiden.

Utrecht+voert+geitenstop+in
© Nieuwe Oogst

De stop houdt in dat de vestiging en/of uitbreiding van geitenhouderijen van meer dan tien geiten in provincie Utrecht wordt verboden. Ook het omzetten van bestaande agrarische bedrijven naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten, is niet meer mogelijk. Deze bedrijven krijgen hiervoor geen omgevingsvergunning. De regeling gaat op woensdag 11 juli in.

• Lees ook: Kamerleden willen snel een slot op geitenhouderij

Provinciale staten van Utrecht kozen voor deze maatregel vanwege de aanhoudende onduidelijkheid over de oorzaak van mogelijke gezondheidsrisico's van geitenhouderijen voor omwonenden. Ook GGD regio Utrecht adviseerde een geitenstop.

Rapport gezondheid omwonenden

Uit meerdere onderzoeken van het RIVM, waaronder het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen in een straal van 2 kilometer meer kans hebben op longontsteking, stelt de provincie.

De uitkomsten geven echter geen duidelijkheid over de precieze oorzaken van het verhoogde ziekterisico en dus ook niet over de mogelijkheden om hier met bedrijfsmaatregelen iets aan te doen. Het aanvullend advies van GGD regio Utrecht onderschrijft deze conclusies.

Voorzorg

Zolang er onduidelijkheid bestaat over de precieze oorzaken, is het nodig dat het aantal gehouden geiten in de provincie niet verder toeneemt. Daarom laat de provincie nu uit voorzorg geen vestiging, uitbreiding, of omzetting naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten toe. Het verbod wordt ook opgenomen in de nog te wijzigen Provinciale Ruimtelijke Verordening.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer