%27Greenport+minder+afhankelijk+van+politiek%27
Nieuws
© Roel Dijkstra

'Greenport minder afhankelijk van politiek'

'Geothermie maakt Greenport Westland-Oostland minder afhankelijk van ontwikkelingen in de wereldpolitiek'

Alternatieve energiebronnen maken de tuinbouw minder afhankelijk van onder meer geopolitieke ontwikkelingen. Er is echter niet één alternatief: de toekomst van de tuinbouw zal bestaan uit een combinatie van bronnen, zoals geothermie, zonne-energie en restwarmte.

Dat was de belangrijkste conclusie van het congres 'Energietransitie en Geothermie', georganiseerd door de gemeente Westland, het Platform Geothermie en Greenport Westland-Oostland.

Energietransitie

De tuinbouw werkt hard aan een energietransitie. Zo zijn er steeds meer kassen die verwarmd worden met aardwarmte en zijn er plannen voor een warmterotonde met onder andere restwarmte van onder meer de Rotterdamse haven.

Tijdens de tweede editie van het congres 'Energietransitie en Geothermie' werd ingegaan op onder meer de financiering van zulke vormen van energie, belangrijke randvoorwaarden en toekomstperspectieven. Het congres in 's-Gravenzande telde 250 bezoekers, waaronder veel tuinbouwondernemers uit de regio.

Verdienmodel

In de Wieringermeer heeft een aantal telers de handen ineen geslagen. Hun gezamenlijke bedrijf - Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) - zorgt ervoor dat die telers aardwarmte kunnen gebruiken. 'Een geothermie-onderneming is makkelijker te financieren dan een geothermie-project', vertelde directeur Robert Kielstra. Daarom zouden meer partijen zich moeten richten op het bedenken van een verdienmodel op het gebied van aardwarmte.

Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie, introduceerde de drie workshops van het congres. 'De drie hobbels bij geothermie zijn: de rol van de overheid, het lerend vermogen van de sector en het bereiken van de klant.'

Zo bleek tijdens de workshop over financiering dat samenwerking en kennisdeling essentieel zijn voor de realisatie van een plan voor bijvoorbeeld geothermie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer