KTC+Zegveld+verdubbelt+omvang+met+koop+buurbedrijf
Nieuws
© Ulco Wesselink

KTC Zegveld verdubbelt omvang met koop buurbedrijf

KTC Zegveld verdubbelt in omvang om het groeiend aantal onderzoeken en proeven voor de melkveehouderij op veen uit te voeren. De coöperatie heeft daarom het melkveebedrijf gekocht dat naast de proefboerderij ligt.

Met de koop verdubbelt KTC Zegveld in omvang. Het huidige areaal van 46 hectare wordt uitgebreid met 51 hectare. De percelen liggen aan weerszijden van het KTC. Daarmee ontstaat een huiskavel van 97 hectare. De stallen bieden ruimte voor tachtig melkkoeien en bijbehorend jongvee. De veestapel en fosfaatrechten zijn niet bij de koop inbegrepen.

‘De verkopende melkveehouder wil elders een doorstart maken. Het vee neemt hij hoogstwaarschijnlijk mee. Maar mocht dat niet gebeuren, dan hebben wij het eerste recht van koop’, verklaart voorzitter Teunis Sterk van de coöperatie KTC Zegveld, dat in 2014 de voormalige proefboerderij van Wageningen University & Research (WUR) overnam.

Vooralsnog rekent de coöperatie niet op de overname van vee. ‘Fosfaatrechten zijn vrij verhandelbaar. Dat hebben we meegenomen in het businessmodel.’

Zo’n kans komt maar één keer, dit is dan ook een strategische keuze voor de langere termijn

Teunis Sterk, voorzitter coöperatie KTC Zegveld

Toekomst veenweiden

De uitbreiding is vooral nodig om te voldoen aan de groeiende vraag naar kennis en onderzoek over de verdere verduurzaming in de melkveehouderij. Daarbij gaat het om extensivering van bedrijfsprocessen, verhoging van biodiversiteit, voedselkwaliteit, regionale kringlopen, bodemdaling, natuurontwikkeling en broeikasgassen.

Sterk: ‘En dan speelt er ook nog de discussie over de toekomst van de veenweiden. Met innovaties proberen we daar een antwoord op te vinden. Daarvoor heb je de ruimte nodig om goede proeven uit te kunnen voeren.’

Strategische keuze

Dat het buurbedrijf te koop kwam, was dan ook een welkome kans. ‘Het een grijpt in het ander. Deze situatie doet zich nu voor en er zijn nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen’, aldus de KTC-voorzitter.

‘Zo’n kans komt maar één keer voor. De aankoop is dan ook een strategische keuze voor de langere termijn’, vervolgt voorzitter Sterk. ‘De koop is rond onder voorbehoud van financiering. De algemene ledenvergadering heeft goedkeuring gegeven. We zijn nu op zoek naar nieuwe participanten. Er is ruimte voor enkele tonnen aan deelnemingen.’

Certificaten

Iedereen die wil meewerken aan een duurzame melkveehouderij op veen, kan investeren in het KTC Zegveld. Voor 16.000 euro is een certificaat te koop en is de participant mede-eigenaar van de coöperatie. Op het ingelegde vermogen staat een rentevergoeding van 2 procent. Mocht een participant zij ingelegde vermogen nodig hebben, dan kan hij daarover beschikken.

‘We hebben het nieuws pas net naar buiten gebracht, maar de eerste aanmeldingen zijn al binnen’, zegt Sterk die er alle vertrouwen in heeft dat de financiering rond komt. ‘De huidige leden hebben akkoord gegeven en zijn zeer positief. Dat is een belangrijk signaal.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer