Amerikaanse+zuivelaars+vrezen+marktverlies+in+Mexico
Nieuws
© Pixabay

Amerikaanse zuivelaars vrezen marktverlies in Mexico

De Amerikaanse zuivelsector vreest grote schade door de handelspolitiek van president Donald Trump. In een brandbrief verzetten 65 organisaties van melkveehouders en zuivelverwerkers zich tegen het opleggen van importheffingen.

De zorg richt zich met name op de maatregelen die Trump heeft uitgevaardigd tegen buurland Mexico. Het gaat om importheffingen op staal en aluminium. De Mexicaanse regering heeft dat inmiddels beantwoord met een forse importheffing op Amerikaanse kaas.

Vorig jaar ging er voor bijna 400 miljoen dollar aan kaas uit de Verenigde Staten naar Mexico. Daarmee is dat land goed voor een kwart van de Amerikaanse zuivelexport. Bovendien is het volgens de zuivelorganisaties een heel betrouwbare handelspartner.

EU ligt op de loer

De importheffing op kaas zal de Amerikanen zeker afzet gaan kosten, aldus de brandbrief aan de president. Bovendien vrezen ze dat kaasexporteurs uit de Europese Unie gereed staan om de Mexicanen van de nodige kaas te voorzien.

De melkveehouders en zuivelondernemingen dringen er bij Trump op aan om de heffingen op Mexicaans staal en aluminium onmiddellijk op te schorten. In de tussentijd zou hij door middel van onderhandelingen met Mexico tot een herzien handelsakkoord (Nafta) kunnen komen.

Canadese zuivelmarkt

Overigens zijn de zuivelaars wél blij met de kordate houding van Trump tegenover Canada. In een verbaal gevecht met premier Justin Trudeau uitte de president scherpe kritiek op de afgeschermde zuivelmarkt in Canada.

'Uw aandringen op het openen van deze gesloten markt voor Amerikaanse zuivelproducten en op het stoppen met de concurrentieverstorende prijspolitiek, is prijzenswaardig en verfrissend', aldus de brief.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer