'Streekproduct komt lastig supermarkt binnen'

'Supermarkten zijn verwend. Ze vinden het lastig om groente op meerdere plekken te bestellen. In grote lijnen geldt dat ook voor de horeca', zegt Jan Varekamp, bestuurslid van coöperatie De Proefschuur.

%27Streekproduct+komt+lastig+supermarkt+binnen%27
© Han Reindsen

De Proefschuur verkoopt aardappelen en groente van elf telers op Voorne-Putten, ten zuiden van Rotterdam. De coöperatie levert de streekproducten aan vijf supermarkten, twee campings en een groentehandelaar. De coöperatie draait nu acht maanden. De afgelopen maanden is de omzet gestegen, maar er is behoefte aan meer klanten.

Voorzitter Arnaut den Ouden: 'We leveren aan franchisesupermarkten, want die hebben meer vrijheid in handelen. Andere supermarkten willen ook wel, maar die mogen dat alleen doen met toestemming van hogerop. Waar we ook tegenaan lopen is het feit dat de kennis beperkt is. Vaak is er maar één groentemanager per filiaal voor 36 uur per week, terwijl de supermarkt langer open is.'

Concurrentie van totaalhandelaren

Bij de restaurants merkt het bestuur dat er veel concurrentie is van totaalhandelaren. 'Wij leveren alleen een breed pakket aan groente. Dat is een nadeel, ook al kunnen we binnen 24 uur rechtstreeks vanaf de teler leveren', zegt Den Ouden.

Niet alles is jaarrond leverbaar, geeft Den Ouden aan. 'Dat weten de supermarkten voor ze met ons in zee gaan. Als we even geen bloemkool hebben, koopt de supermarkt het ergens anders. Als wij wel weer bloemkool hebben, moeten we zien dat we er weer tussen komen.'

Geld van leden

De coöperatie is mede tot stand gekomen dankzij de inbreng van geld van ruim vijftig leden. Met dividend worden alle leden gelijk beloond. 'We hebben vijftien leden met aardappelen. Op deze wijze voorkomen we interne concurrentie', legt Varekamp uit.

Op dit moment zijn er elf leden die aan de coöperatie leveren. Alle producten komen voor marktprijs samen in Tinte, waar de coöperatie een ruimte heeft gehuurd bij Varekamp. Wie maandag, woensdag en vrijdag voor 11 uur bestelt, krijgt de producten binnen 24 uur in huis. Een werkgroep houd de kwaliteit in de gaten en adviseert het bestuur.

Het voordeel van de coöperatie is onder andere dat de lijnen kort zijn en de structuur transparant is. Het nadeel is dat het verpakken en de logistiek veel tijd en geld kosten. Dat zal zo blijven, want het plan is om het assortiment uit te breiden.

De Proefschuur
Om potentiële afnemers kennis te laten maken met aardappelen en groente uit de streek, is een proeverij in een schuur georganiseerd. De bijeenkomst was bedoeld om inzicht te krijgen in wat de klanten willen. De oprichters van de coöperatie noemden dit De Proefschuur. Een betere naam voor de coöperatie werd later niet gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer