Duitse+boeren+zaaien+derde+meer+zomergerst
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duitse boeren zaaien derde meer zomergerst

Met ongeveer 436.000 hectare valt het areaal zomergerst in Duitsland dit seizoen aanzienlijk hoger uit dan gedacht. Er is bijna een derde meer gezaaid dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de raming van het Statisches Bundesamt. Op basis van deze cijfers verwacht het Deutsche Raiffaisenverband (DRV) een opbrengst aan zomergerst van iets minder dan 2,4 miljoen ton. Dat is ruim 30 procent meer dan vorig jaar.

Ook het areaal zomertarwe is aanzienlijk uitgebreid, zo blijkt uit de cijfers. De oppervlakte zou uitkomen op circa 108.000 hectare, een groei van 157 procent ten opzicht van vorig jaar.

Koolzaad

De koolzaad heeft zich in grote delen van Duitsland negatief ontwikkeld. De hoge temperaturen hebben geleid tot een snelle groei zonder sterke zijscheuten. Reden voor de DRV om de prognose aan te passen naar zo'n 4,1 miljoen ton. Dit resultaat ligt onder de teleurstellende 4,3 miljoen ton van het voorgaande jaar en ver beneden het langjarig gemiddelde van 5,1 miljoen ton.

Het areaal korrelmais ligt rond de 453.000 hectare en dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde. Vanwege een lage gemiddelde opbrengst van iets meer dan 4,4 miljoen ton zal dit gewas naar verwachting in totaal net onder het niveau van vorig jaar uitkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  10 %
 • Maandag
  26° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer