Trots op werk van de landbouw op Texel

Klaas (65) en Riet (63) Tjepkema hadden zich er al bijna bij neergelegd de melkveehouderij met boerencamping op Texel langzaam af te moeten bouwen, tot dochter Annegeertje (25) in 2012 toch haar interesse liet doorschemeren.

Trots+op+werk+van+de+landbouw+op+Texel
© Evalien Weterings

Kort na afronding van haar studie maatschappelijk werk stapt Annegeertje Tjepkema in de maatschap van haar ouders. Sindsdien is er veel veranderd op en om het erf van Boerderijcamping De Vrije Vogel in Oudeschild op Texel. De stolpboerderij is verbouwd tot een twee-onder-een-kap, waar Tjepkema is ingetrokken met haar man Thijs Vonk en dochter Saar.

Hoewel haar man doordeweeks vist op zee, stemt de carrièreswitch hem enthousiast. 'Thijs is een visserman met boerenbloed', lacht de ondernemer. 'Dat is maar goed ook, want anders zou dit ondoenlijk zijn. Hij staat er volledig achter en is elke vrijdag nieuwsgierig naar de gebeurtenissen op het bedrijf.'

Flinke stap

Haar moeder Riet Tjepkema geeft toe dat ze het liefst had gezien dat haar dochter voor een maatschappelijke loopbaan had gekozen. 'Het is financieel en sociaal een flinke stap, waarover we veel hebben gepraat. Het bedrijf vraagt zeven dagen in de week de aandacht. Dat kan belastend zijn. Vandaar dat we de kinderen hebben gestimuleerd om eerst een andere studie te volgen.'

Inkrimping van de veestapel is kwalijk, want we hebben op Texel sowieso geen mestprobleem

Annegeertje Tjepkema, Boerderijcamping De Vrije Vogel in Oudeschild

Gaandeweg wordt duidelijk dat Annegeertje Tjepkema serieus haar zinnen heeft gezet op de boerderij. 'Het is altijd wel in mijn achterhoofd blijven zitten', vertelt ze. Riet Tjepkema knikt: 'Ze is echt een boerin, met hart voor de dieren en de gasten op de camping. Dat is zeker.'

Bijscholing

Dat Annegeertje Tjepkema geen landbouwopleiding heeft gevolgd, voelt soms als een gemis. 'Het was wel nuttig geweest. Toen ik in de maatschap kwam, heb ik mezelf voorgenomen me overal serieus in te verdiepen. Ik woon veel agrarische bijeenkomsten bij en heb tussendoor aan bijscholing gedaan. Ik heb bijvoorbeeld recent nog een lesboek voor een spuitlicentie besteld. Zo blijf ik toch bij.'

Daarnaast vindt de ondernemer het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de regelgeving. 'Daar kan ik me goed in vastbijten. Vooral omdat de gevolgen soms best groot zijn. Zoals de fosfaatregels die ons hebben gedwongen om de veestapel met tien in te krimpen tot zestig melkkoeien. Ik vind dat nog steeds heel kwalijk. We zitten royaal in ons land en hebben op Texel sowieso geen mestprobleem.'

Geen geheimen

Het werk op de boerderij heeft voor Tjepkema geen grote geheimen meer. Dat blijkt die middag als de voeradviseur langskomt en zij zich in het gesprek mengt met gerichte vragen over smaak en vertering van de nieuwe brokken voor het jongvee in combinatie met het eigen ruwvoer. Zelf vindt ze dat niet meer dan normaal, net als haar vader. 'We doen de boerderij echt samen. Net als het onderhoud van de camping. En Thijs springt waar nodig in het weekend bij.'

Klaas en Annegeertje Tjepkema doen het werk op het boerenbedrijf 'echt samen'.
Klaas en Annegeertje Tjepkema doen het werk op het boerenbedrijf 'echt samen'. © Bert Hartman

Haar vader Klaas Tjepkema toont zich verguld met de inbreng van het jonge stel op het bedrijf. 'Dat is toch prachtig? Dit werkt heel anders. Toen de toekomst onduidelijk was, deden we geen grote investeringen meer. Nu bouwen we de zaak weer verder op.'

Melkrobot

Schuren zijn opgeknapt en asbestdaken gesaneerd met het oog op nog te plaatsen zonnepanelen. Sinds oktober draait er een Lely-melkrobot. Een grote investering, belangrijk voor Annegeertje Tjepkema. 'Mijn vader werkt nu nog volop mee, maar straks moet ik het hier in mijn eentje draaiende kunnen houden. De robot geeft meer vrijheid van werken.'

De jonge ondernemer is blij met de inbreng van haar vader. 'Onze kijk op het bedrijf komt aardig overeen. Daarnaast heeft hij twee rechterhanden. Door veel zelf te doen, kunnen we de investeringen behoorlijk verlagen. Dat is zeker geen overbodige luxe met de lage melkprijs van nu.'

Serieuze neventak

De camping is uitgegroeid tot een serieuze neventak. Toerisme is booming op Texel. De Vrije Vogel telt vijftien plaatsen voor campers, caravans en tenten. 'We hebben bewust geen vaste standplaatsen, omdat losse verhuur meer oplevert. Het is wel veel bewerkelijker, maar dat lukt door het het samen te doen. Mijn moeder doet alle boekhouding en administratie.'

Gemeente Texel heeft het aantal slaapplaatsen voor toeristen al jaren geleden bevroren. 'Toch willen we uitbreiden, maar dan ruimere campingplaatsen. Dat is aantrekkelijker voor de gasten en dat is ook een vorm van klantenbinding.'

Brede interesse

Hoewel haar focus meer ligt op de boerderij, beleeft Tjepkema ook veel plezier aan de camping. 'De combinatie maakt het leuk. Ik ben niet iemand die alleen maar tussen de koeien wil lopen. Mijn interesses zijn breder. Dan is het juist plezierig om ook andere mensen te spreken.'

En het stelt de ondernemer in staat om het boerenverhaal te vertellen. 'Soms stoort het me wel eens dat mensen alleen maar in natuur denken; dat ze zich niet bewust zijn van wat we hier allemaal al hebben. Er is enorme waardering voor het landschap op Texel. Ik ben er trots op dat de boerensector daaraan al eeuwen heeft gewerkt.'

Gedeeld grondgebruik

De huiskavel van De Vrije Vogel in Oudeschild meet 26 hectare, ruim voldoende voor de beweiding van zestig melkkoeien. Daarnaast telt het bedrijf drie veldkavels van samen 18 hectare voor de ruwvoerteelt. Annegeertje Tjepkema: 'We doen daar aan gedeeld grondgebruik met een akkerbouwer. Goed voor de vruchtwisseling, maar best een puzzel omdat we altijd op 80 procent gras moeten hebben staan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer