Boerderij+en+camping%3A+de+ideale+combi
Reportage
© Twan Wiermans

Boerderij en camping: de ideale combi

Kamperen of logeren bij de boer. Een geweldige ervaring voor wie ervoor kiest om op de boerderij zijn vakantie door te brengen. Maar er komt ook heel wat bij kijken voor de boer die het allemaal mogelijk maakt.

Jo en Ingrid Mulleneers van Recreatieboerderij Tergracht in Epen weten er alles van. Ze runnen de boerderij sinds 1997. Al in 1990 bouwden de ouders van Jo Mulleneers een deel van de varkens- en koeienstallen om tot appartementen. Tot 2003 werden die uitgebreid naar 68 bedden. Eerst voor grotere families, maar een paar jaar geleden werd omgeschakeld naar wat kleinere, luxueuzere gezinsappartementen. Het aantal bedden werd teruggebracht tot 54.

Daarnaast telt de camping vijftien kampeerplekken. Sinds 2003 is er voor de gasten en losse bezoekers een lunchroom met een terras waar je terechtkunt voor een kopje koffie, boerentosti of broodje. Er worden ook streekproducten verkocht.

Keuze maken

De combinatie met het boerenbedrijf vormt voor het gezin de ideale bron van inkomsten. In 1995 maakte de familie Mulleneers noodgedwongen de keuze om de melkproductie te staken en over te schakelen naar vleesproductie. Ze ruilde haar melkkoeien in voor zoogkoeien (Blonde d'Aquitaines).

Je verkoopt de beleving van het boerenbedrijf waar ook de dieren een goed leven hebben

Ingrid Mulleneers, mede-eigenaar Recreatieboerderij Tergracht

'We moesten de keuze maken tussen verdergaan met melkvee en een miljoen investeren, of het over een andere boeg gooien', vertelt Ingrid Mulleneers. 'We worden hier op onze boerderij omringd met natuurgronden van Het Limburgs Landschap en Natuurmonumenten, waardoor geen intensieve veehouderij of landbouw mogelijk is. Dus zijn we gestopt met melken. We houden nu alleen zoogkoeien, stieren en jongvee die in de zomer buiten in de wei staan en in de winter op stal.'

2 sterren Beter Leven

De moederdieren zorgen voor de vleesproductie, de stierkalfjes worden via een handelaar verkocht aan boeren die zijn aangesloten bij het keurmerk 2 sterren Beter Leven. De stieren die moeten zorgen voor het nageslacht, worden aangekocht. Aangesloten bij Natuurvlees Nederland, worden de volwassen dieren geslacht en klaargemaakt voor de consumentenmarkt.

Sinds kort verkoopt Tergracht ook vleespakketten aan huis voor particulieren. 'Maar we kunnen van de vleesproductie alleen niet leven, vandaar de combi met het toerisme. De boerderij, appartementen en camping, we hebben ze alle drie nodig', zegt Jo Mulleneers. 'De gasten vinden het bovendien geweldig om op een boerenbedrijf te logeren en hier de dagelijkse praktijk mee te maken.'

Opvolger

Samen met zijn oudste zoon en opvolger Davey, die sinds drie jaar mede-eigenaar is, zorgt hij voor het boerenbedrijf. Davey verricht ook nog loonwerk voor omliggende boerderijen (soms met inhuur). Denk aan mais planten, mest uitrijden, gras inkuilen en heggen scheren.

Ingrid Mulleneers en jongste zoon Jimmy regelen het recreatie- en horecadeel van Tergracht. 'We zorgen er 's ochtends voor dat de gasten verse broodjes van de bakker krijgen en geven hen het gevoel dat ze hier thuis zijn. Veel gasten komen juist daarvoor terug', zegt ze.

'Ze waarderen het kopje koffie, het appartement dat we gezellig inrichten, dat streekproduct dat we in het appartement voor hun neerzetten en dat we altijd een lach tevoorschijn toveren. Maar ook hoe we hier werken. Je verkoopt feitelijk de beleving van het boerenbedrijf, waar ook de dieren een goed leven hebben.'

Natuur staat centraal

Een goed leven in het heuvelachtige Geuldal, waar Tergracht zijn percelen onderhoudt zoals het Nationaal Landschap Zuid-Limburg en Natura 2000 dit graag zien. Dus in goed overleg met de buren, want de natuur staat centraal. Mede daarom hebben Jo en Ingrid van hun 17 hectare grond in eigendom maar liefst 10 hectare omgezet van agrarische naar natuurgrond.

Dit deden ze onder andere door zo'n 85 fruit- en walnootbomen te planten en deze 1,5 tot 2 kilometer aan de voor Zuid-Limburg zo karakteristieke hagen rond hun grond te plaatsen.

'We moeten goed met de natuur omgaan, want iedereen wil ervan genieten', aldus Ingrid Mulleneers. 'Zo bieden we de provincie ook de mogelijkheid om hier een aaneengesloten natuurgebied te creëren. Verder hebben we ook nog zo'n 40 hectare pachtgrond, verdeeld over veel kleine percelen.'

Fosfaatplannen

Punt van aandacht vormen de fosfaatplannen van het kabinet, waardoor zij wellicht hun aantal zoogkoeien moeten verminderen. 'Maar minder dieren kan niet. We hebben de 130 die we nu hebben hard nodig, anders hadden we er al minder gehad', zegt Jo Mulleneers.

'We moeten bovendien voldoende grond hebben voor de dieren en daar is het grootste deel van gepacht. We moeten het wel kunnen blijven betalen. Zoals het er nu naar uitziet, krijg je als vleesveehouder in elk geval de keuze of je wel of niet in deze regeling wilt vallen.'

Opvolging is al geregeld
De opvolging, die bij veel boerenbedrijven een groot probleem is, is bij Tergracht goed geregeld. Oudste zoon Davey gaat het bedrijf overnemen. Veel collega-boeren raken op leeftijd en denken aan stoppen, zonder dat er een opvolger klaarstaat of een kandidaat-koper in zicht is. Maar Davey Mulleneers weet al hoe hij het bedrijf verder wil leiden. Hij wil niet meer en niet minder, maar wel beter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer