Eemsmond+worstelt+met+karakteristieke+boerderijen
Nieuws
© Anjo de Haan

Eemsmond worstelt met karakteristieke boerderijen

De gemeenteraad van Eemsmond betwijfelt of de beoordeling van karakteristieke boerderijen goed is verlopen. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering over het facet-bestemmingsplan Gebouwd erfgoed.


De raad heeft het college de opdracht gegeven te onderzoeken of de bezwaren van boeren tegen het feit dat hun pand als karakteristiek is aangewezen alsnog gegrond kan worden verklaard. De raad nam een amendement van Gemeentebelangen aan. De lijst met karakteristieke panden deed veel stof opwaaien in het gemeentehuis van UIthuizen.

Gesloopt

Op de lijst staan zo'n vijfhonderd panden, waarvan rond de 160 boerderijen zijn. Op verzoek van de provincie heeft de gemeente deze panden aangewezen als karakteristiek, om te voorkomen dat cultuurhistorische panden in de aardbevingsgemeenten zomaar worden gesloopt.

Hoewel de gemeente na aandringen van LTO Noord de regels voor sloop en nieuwbouw voor karakteristieke agrarische schuren heeft versoepeld, gaat het veel boeren niet ver genoeg. Dat lieten zeven insprekers weten. Ze zijn erop tegen dat hun bezwaren ongegrond zijn verklaard. Zij zetten vraagtekens bij de beoordeling van de panden. Dat bij het toekennen van de scores een boerderijenboek is gebruikt van twintig jaar oud, schiet de insprekers in het verkeerde keelgat.

Ook Gemeentebelangen heeft 'heel grote twijfels' over de zorgvuldigheid van de aanwijzing van de panden. 'Zo staat er bij het pand van de huisarts dat deze in 1950 is gebouwd. Dit pand is al honderden jaren oud', geeft raadslid Eltjo Dijkhuis aan.

'Ondoorzichtige scores'

Het CDA sprak over 'ondoorzichtige scores'. Fractievoorzitter Alie Spijk: 'Boeren voelen zich benadeeld en daar kunnen wij ons iets bij voorstellen. Laat bewoners de keuze.'

Burgemeester Marijke van Beek betwijfelt of het amendement tot uitvoering kan worden gebracht. 'We moeten bekijken of dit verregaande juridische consequenties heeft. Het spoort niet met de oorspronkelijke tekst. Dat geeft rechtsongelijkheid.'

Plaatselijke LTO Noord-voorzitter Lammert Westerhuis: 'De gemeente, maar zeker ook de provincie die hierin het voortouw heeft genomen, moet ophouden met paniek zaaien. Boeren gaan hun panden echt niet zomaar slopen.'
Hij pleit ervoor dat ondernemers vrijwillig op de lijst komen te staan. Mocht de gemeente uiteindelijk tot een besluit over karakteristieke gebouwen overgaan, dan vindt hij dat daar 'een zak geld' bij moet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer