Seizoen bepaalt kostprijs bloemkool

De kostprijs van bloemkool of broccoli is afhankelijk van het seizoen waarin de teelt plaatsvindt. Vooral de werkelijke arbeidsbehoefte speelt een grote rol.

Seizoen+bepaalt+kostprijs+bloemkool
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit berekeningen van junior bedrijfsadviseur Rinus Wientjens, werkzaam bij Flynth in Zwaagdijk.

De kostprijscijfers werden vandaag door accountant Letty Lub van Flynth op de Bloemkool Broccoli contactdag van LTO Vollegrondsgroente.net in Zwaagdijk gepresenteerd.

Arbeidskosten

Bij zowel bloemkool als broccoli werd onderscheid gemaakt in vroeg-, zomer- en herfstteelt. Bij de vroege teelt zorgt vooral het uitgangsmateriaal voor een hogere kostprijs, blijkt uit de cijfers van Flynth.

De arbeidskosten zijn een zeer variabel onderdeel binnen de kostprijs. Afhankelijk van de rijpheid van het product maakt het qua arbeidsbehoefte veel uit of een baan product in een keer is te oogsten of dat meerdere oogstgangen nodig zijn.

Grootste verschillen

De kostprijs van bloemkool loopt uiteen van 50 en 56 cent per stuk in respectievelijke de zomer- en herfstteelt tot 70 cent bij de vroege teelt. Bij de broccoli eenzelfde beeld: 62 cent per kilo in de zomerteelt, 80 cent in de herfstteelt en 1,02 euro in de vroege teelt.

‘Het onderdeel directe kosten zorgt voor de grootste verschillen tussen de teelten. Het onderdeel arbeid zorgt voor het meest variabele deel van de kostprijs', geeft Lub aan.

De uitgangspunten van de berekeningen is afgestemd met enkele bloemkool- en broccolitelers in Noord-Holland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer