Middel+in+tomaten+toegelaten+tegen+pepinomoza%C3%AFekvirus
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Middel in tomaten toegelaten tegen pepinomozaïekvirus

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat een gewasbeschermingsmiddel toe op basis van twee laagrisico-stoffen ter bestrijding van het pepinomozaïek virus.

Het pepinomozaïekvirus is een groot probleem in de tomatenteelt. Het middel V10 werkt als een ‘vaccinatie’ met twee verzwakte virusstammen. Om een eventuele verspreiding via het plantgoed uit te sluiten, is het middel alleen toegestaan in de productiefase van de tomaat.

Door het middel wordt de tomatenplant geïnfecteerd met afgezwakte varianten van het pepinomozaïekvirus. Dit activeert het verdedigingsmechanisme van de plant - net zoals bij een vaccinatie - waardoor de plant niet meer vatbaar is voor de agressieve variant van het pepinomozaïekvirus.

Zeer besmettelijk

Het pepinomozaïekvirus is momenteel wereldwijd het meest voorkomende virus in de tomatenteelt onder glas. In de belangrijkste tomaten producerende regio's komen er besmettingspercentages voor van 50 tot 90 procent. Het zeer besmettelijke pepinomozaïekvirus wordt mechanisch overgedragen.

Het meest typische schadebeeld van een besmetting is de ‘marmering’ van de vruchten, waardoor de marktwaarde van de tomaten flink vermindert. Naast kwaliteitsverliezen zijn er ook opbrengstverliezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer