Spuitmachines+spelen+mee+in+Bildts+theaterstuk
Nieuws
© Tienke Wouda

Spuitmachines spelen mee in Bildts theaterstuk

Rond de twintig spuitmachines, combines, trekkers met ploegen en kiepers, vormen dit weekend het decor van het openluchttheaterstuk Altyd Seumer op 6 hectare land van akkerbouwer Teun de Jong in het Noordwest-Friese Zwarte Haan.

Zo'n achthonderd mensen komen af op de voorstelling over de Bildtse landbouw. Het theaterstuk is is onderdeel van Potatoes go Wild, de Bildste Aardappelweken. Met deze weken willen boeren de burger dichterbij de sector brengen, onder andere met kunst.

Dit jaar is voor een grootschalig toneelstuk gekozen, ook omdat Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van 2018 is.

Vier combines spelen mee in Altyd Seumer.
Vier combines spelen mee in Altyd Seumer. © Tienke Wouda

Training chauffeurs

Het gebruik van landbouwmachines had veel voeten in de aarde, stelt De Jong. 'Het vergde een paar weken training voor de chauffeurs. Ze kregen 's avonds les in choreografie, hoe ze moeten rijden en waar ze de bocht moeten nemen.'

Daarnaast was de kleurstelling van de machines van groot belang. 'We moesten vier rode rooimachines hebben. Dat betekende dat we sommige boeren hebben moeten teleurstellen en anderen juist hebben moeten vragen om mee te doen.'

Voedsel

Centrale vraag in het theaterstuk is wat de waarde van voedsel en voedselproductie is in tijden van overvloed.

Het publiek ziet dat hongerige landverhuizers onder leiding van koning Friso een nieuw thuis krijgen in het lege Het Bildt. Ze leren de aardappelplant kennen en hoe deze geoogst moet worden.

150 mensen doen aan het theaterstuk mee, onder andere leden van muziekkorpsen en koren uit Minnertsega en Oude- en Nieuwebildtzijl.
150 mensen doen aan het theaterstuk mee, onder andere leden van muziekkorpsen en koren uit Minnertsega en Oude- en Nieuwebildtzijl. © Tienke Wouda

Waar koning Friso een nieuwe dijk wil bouwen voor een dubbele oogst, is zijn dochter Frija daar vel op tegen. 'We hebben eten zat, meer dan genoeg', spreekt zij tegen.

Volgens een van de organisatoren en akkerbouwer Teun de Jong is dit een metafoor voor de hele maatschappij. 'Als er overvloed is kan het misgaan. Dat geldt voor alles, maar ook voor de agrarische sector. Duurzaamheidsdenken krijgt steeds meer aandacht. Overmaat kan schadelijk zijn. ook voor de boer. Een overspannen markt is slecht voor het rendement.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer