Criminelen+azen+op+platteland
Nieuws
© Michiel Elands

Criminelen azen op platteland

Criminele organisaties weten de weg naar het boerenerf goed te vinden. Inmiddels is 15 procent van de boeren en tuinders benaderd met de vraag of zij nog een 'schuurtje' leeg hebben staan.

Dat meldt Trouw op basis van het onderzoek De Staat van de Boer dat is uitgevoerd door Geelen Consultancy uit Wageningen. Daarbij vulden 2287 boeren een enquête in. Het is de eerste keer dat er harde cijfers over de activiteiten van criminelen op het platteland.

• Lees ook: Boeren noemen vergroening oplossing voor platteland

De onderzoekers vermoeden dat het werkelijke percentage hoger kan liggen dan 15 procent omdat niet iedere boer zal willen toegeven te zijn benaderd.

Aantrekkelijk

Hoofdofficier Heleen Rutgers van de regio Oost-Brabant zegt woensdag in Trouw dat het buitengebied aantrekkelijk is voor criminelen. 'Het buitengebied is een kwetsbaar gebied geworden, met failliete ondernemingen en leegstand.'

'We zullen als overheid de boeren te hulp moeten schieten door met alternatieven te komen', gaat hij verder. 'Goede sloopregelingen helpen bijvoorbeeld, maar ook andere maatregelen die het buitengebied weer krachtig maken.'

Consequenties

Rutgers waarschuwt boeren dat de zware criminelen er alles aan doen op buiten beeld van justitie te blijven, en de eigenaar van de grond en loods waarin het drugslab zich bevindt juist erg kwetsbaar is. Die draait op voor de consequenties.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer