Grote+politieactie+in+buitengebied+Zuid%2DNederland
Nieuws
© Michiel Elands

Grote politieactie in buitengebied Zuid-Nederland

Politie, justitie en belastingdienst in Zuid-Nederland zijn maandagochtend gestart met De Week van het Buitengebied. De opsporingsdiensten richten zich speciaal op criminele activiteiten op het platteland.

De gezamenlijke actie van politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten, belastingdienst en de Taskforce Brabant-Zeeland richt zich op de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze week gaan er op tientallen locaties in het zuiden van het land verschillende interventies plaatsvinden die gericht zijn op het tegengaan van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied, meldt het Openbaar Ministerie.

‘De aanpak van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied vraagt om een gezamenlijke inspanning. Als we de georganiseerde misdaad echt pijn willen doen moeten wij als één overheid samenwerken met burgers en ondernemers’, aldus de aankondiging van het OM.

Bestuurlijke controles

Het optreden van politie en justitie wordt bij deze actie vooraf gegaan door bestuurlijke controles door gemeenten. Daar waar dit nodig blijkt te zijn zullen politie en het OM strafrechtelijke interventies plegen. Maandag zijn er al ruim 20 locaties bezocht. De politie heeft drie verdachten aangehouden.

In Limburg trof de politie restanten van een hennepkwekerij aan. In Sint Willebrord zijn twee mensen aangehouden die verdacht worden van de productie van ghb, in de woning was nog een halve liter ghb aanwezig. In Ruchpen werd een kleine hennepkwekerij met 48 planten gevonden. Op een aantal plaatsen in Brabant heeft de belastingdienst beslag gelegd op voertuigen en panden.

Oude schuur

Een vondst in Standdaarbuiten typeert de werkwijze van gemeenten en, politie en justitie in deze actieweek. Toezichthouders van de gemeente Moerdijk wilden een oude schuur controleren. Omdat ze de zaak niet vertrouwden, hebben ze de politie ingeschakeld voor een inval.

Deze trof in de schuur vervolgens een complete inventaris voor een drugslab aan. Naast 25 vaten met chemicaliën en hardware voor de productie van synthetische drugs werden ook gasflessen en drukvaten gevonden. De politie heeft de eigenaar van het pand gesproken, maar hij wordt niet direct gezien als verdachte. Hier is niemand aangehouden.

Preventieve werking

Naast de aanpak van criminelen wil het OM ook dat er van de actieweek een preventieve werking uitgaat. ‘Door middel van bewustwording kunnen burgers en bedrijven weerbaarder worden gemaakt om weerstand te bieden tegen ondermijnende activiteiten. Interventies hebben hier tot doel te voorkomen dat een klimaat ontstaat waarin criminele en illegale activiteiten kunnen floreren.’

Volgens het OM is een van de grote gevaren voor de samenleving de vermenging van onder- en bovenwereld. ‘Dit noemen we ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet uit te voeren zijn zonder gebruik te maken van legale diensten vanuit de bovenwereld zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Dit heeft verschillende uitingsvormen, waaronder in het Brabantse buitengebied’, aldus het OM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer