Populariteit aspergeteelt neemt toe

De aspergeteelt in Nederland is in 2017 met 11 procent uitgedijd naar een oppervlakte van 3.322 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Populariteit+aspergeteelt+neemt+toe
© VidiPhoto

Het areaal landbouwgrond dat in 2017 in gebruik was voor de teelt van asperges, lag vorig jaar op 3.807 hectare. Met een groei van 12 hectare was dat nauwelijks meer dan in 2016. Op ongeveer 87 procent van het areaal werden ook daadwerkelijke asperges geoogst. Op de overige grond stonden aspergeplanten die nog geen productie opleverden.

De oogst van asperges nam vorig jaar met ongeveer 12 procent toe tot 20.800 ton. Dit was een record. De geoogste oppervlakte asperges groeide de afgelopen tien jaar met 61 procent. De opbrengst klom in die periode met bijna 40 procent. De provincie Limburg nam vorig jaar 62 procent van het Nederlandse aspergeareaal voor haar rekening. Het aandeel van Noord-Brabant was 33 procent. Met respectievelijk 753 hectare en 395 hectare hebben de Peel en Maas en Leudal het grootste areaal asperges binnen hun gemeentegrenzen.

Geliefd in Duitsland

Binnen de Europese Unie (EU) had Duitsland in 2016 met ruim 22.000 hectare het grootste areaal asperges, meldt het CBS verder. In de Bondsrepubliek is het verreweg de grootste vollegrondsgroenteteelt. Spanje staat met ruim 12.000 hectare op de tweede plaats in de EU. Nederland neemt de vijfde plaats in.

Ook als het gaat om de productie van 'het witte goud' staat Nederland op de vijfde plek in de EU. Ook hier voert Duitsland de lijst aan. In 2016 oogstten Duitse telers ruim 120.000 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer