Twentse+boeren+balen+van+landschapsdiscussie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Twentse boeren balen van landschapsdiscussie

Boeren in Twente balen van de discussie die in Twente speelt over het behoud van het coulisselandschap. Volgens de verschillende LTO Noord-afdelingen in het gebied is er de laatste jaren juist veel aandacht voor biodiversiteit en het landschap.

Eind vorig jaar werd de werkgroep Behoud Twents Landschap opgericht. Volgens deze werkgroep staan de natuur en het landschap in Twente onder grote druk. In diverse regionale media heeft de werkgroep dit aan de orde gesteld.

Afgelopen week deed Landschap Overijssel er nog een schepje bovenop door bij provincie Overijssel te pleiten voor het precies in kaart brengen van alle houtwallen en andere landschapselementen. 'Op die manier moet worden voorkomen dat het platteland steeds kaler wordt.'

Schaalvergroting

De oorzaak van deze 'kaalslag' ligt volgens Landschap Overijssel in de schaalvergroting in de landbouw. 'Boeren moeten voor een wereldmarkt produceren en als je als boer op je land door een houtwal extra moet keren en draaien, dan gaat de kostprijs gewoon omhoog.'

Landschap Overijssel stelt dat veel gemeenten hun kapbeleid versoepelen en dat er minder controleurs rondlopen. Volgens de natuurorganisatie is voor een inventarisatie minstens een half miljoen euro nodig.

Groene en blauwe diensten

Volgens voorzitter Nicole Scholten Linde van LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente zijn de berichtgeving en de aandacht van de natuurorganisaties erg eenzijdig. 'Er zijn de laatste tijd juist zoveel positieve initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de groene en blauwe diensten. In de gemeente Tubbergen is hiervoor al 11 miljoen euro uitgekeerd, in Dinkelland al 7 miljoen euro.'

Via de groene en blauwe diensten leveren grondeigenaren diensten aan de maatschappij. Het gaat daarbij om het aanleggen, beheren en onderhouden van landschapselementen op hun grond.

Volgens Scholten Linde snappen boeren als geen ander dat een goede bodem en biodiversiteit belangrijk zijn. 'Als de grond dood is, heb je ook geen opbrengst.'

Gevoel en emotie

De discussie wordt volgens haar vooral gevoerd op basis van gevoel en emotie. 'Als je een paar bomen kapt, komen er wat sprietjes voor terug. Maar over vijftien jaar zijn dat ook mooie bomen. Het hoort bij het onderhoud van het landschap en voorkomt te veel overhanging.'

Scholten Linde wil meer waardering zien voor het werk dat boeren verzetten om het landschap te onderhouden en verbeteren. 'Natuurlijk zijn er ook incidenten. In dat geval moet de handhaving optreden. Dat is terecht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer