Verkoop keurmerkproducten stijgt 30 procent

Keurmerken voor voeding, die voldoen aan strenge eisen voor duurzaamheid, transparantie en controle in de hele keten, laten ook in 2017 weer een flinke groei zien. Inmiddels gaat van elke 7 euro die in de supermarkt aan voeding wordt besteed 1 euro naar producten met zo'n keurmerk.

Verkoop+keurmerkproducten+stijgt+30+procent
© Twan Wiermans

De verkoop in supermarkten van voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid is in 2017 opnieuw met dubbele cijfers gestegen.

Deze keurmerken realiseren samen een groei van 830 miljoen euro (+30 procent) en totaal 3,6 miljard euro in 2017, blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI. De groei zette flink door en was in 2016 ook al 27 procent.

Meerprijs

De consument, A-merkfabrikanten en supermarkten zijn steeds vaker op zoek naar meer verantwoorde producten al dan niet met een meerprijs. Uit de forse omzetgroei blijkt dat goede keurmerken behulpzaam zijn en ontzorgen in deze zoektocht.

Dat geldt zowel voor de consument alsook voor de fabrikant en retailer. Enerzijds vervangen supermarkten en A-merken reguliere producten voor varianten met een onderscheidend keurmerk. Anderzijds kiest de shopper zelf ook steeds vaker bewust voor deze producten.

Relatief het vaakst kiezen consumenten voor producten met een keurmerk in de categorie vis. Twee van de drie euro's wordt in deze categorie besteed aan een duurzamer product met het MSC (wilde vis) of ASC (kweekvis) keurmerk.

De productgroep vleeswaren heeft zich in hele korte tijd opgewerkt naar een categorie met een hoog keurmerken-aandeel (van 13 procent vorig jaar naar 35 procent in 2017), met name door de groep varkensvlees.

1,5 miljard euro

De snelste groei in keurmerkenomzet vertonen de groepen vleeswaren en vers vlees met respectievelijk 170 procent en 35 procent groei. Van de keurmerken laat het Beter Leven Keurmerk opnieuw de snelste groei zien (+62 procent) en is inmiddels met afstand het grootste keurmerk in de supermarkt met ruim 1,5 miljard euro.

De omzet van biologisch groeide met 44 miljoen (+6 procent). De totale omzet van biologisch in de supermarkten lag in 2017 op 779 miljoen. In de cijfers zijn de verkopen van Aldi en Lidl niet meegenomen omdat deze ketens niet meewerken aan de monitor. Wel hebben ook deze supermarktketens afgelopen jaren grote stappen gezet in de verkoop van keurmerkproducten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer