'Nederlanders willen minder keurmerken'

Zeventig procent van de Nederlanders vindt dat er te veel duurzaamheidskeurmerken zijn. Twee jaar geleden was dat nog 42 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal door Motivaction liet uitvoeren onder bijna 1.100 mensen.

%27Nederlanders+willen+minder+keurmerken%27
©

'Niet zo verwonderlijk', zegt Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. 'Alleen al voor eieren zijn er bijna twintig keurmerken en logo's. En wat is het verschil tussen een ei?'

Het aantal keurmerken en logo's stijgt al jaren, zo blijkt uit de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Beter Leven-keurmerk

Van de dertien logo's en keurmerken voor eieren die aan consumenten werden voorgelegd, was er maar één die een voldoende kreeg: het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.


Discussie ook in de politiek

Recent zijn in de Kamer voorstellen ingediend om het aantal keurmerken terug te dringen.

Diverse partijen, waaronder de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, bepleiten de ontwikkeling van één overkoepelend keurmerk, bijvoorbeeld in de vorm van een stoplichtensysteem.

Onderzoek duurzaamheidskeurmerken

Milieu Centraal doet in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu momenteel onderzoek naar de effectiviteit van duurzaamheidskeurmerken. Dalm: 'Consumenten moeten weten dat ze op keurmerken kunnen vertrouwen'.

Dat een grote meerderheid vindt dat er te veel zijn, is volgens hem duidelijk. 'We zitten nu om tafel met onder andere keurmerkhouders, brancheorganisaties en supermarkten om te kijken wat de mogelijkheden zijn om daar wat aan te doen.'

Overzicht keurmerken eieren

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer