Distel jaren doorn in oog boer

De disteloverlast in Zeeland neemt al jaren toe. Gemeente Terneuzen denkt erover om een distelmeldpunt in het leven te roepen. Gemeente Sluis heeft al zo'n meldpunt.

Distel+jaren+doorn+in+oog+boer
© Twan Wiermans

Distels zijn al jaren een doorn in het oog van Zeeuwse boeren. De toename van de overlast komt doordat er steeds meer natuurgebieden bij komen en omdat terreinbeheerders onvoldoende of niet tijdig maaien.

Volgens de Provinciale Distelverordening moeten grondeigenaren een strook van 30 meter die grenst aan landbouwgrond distelvrij houden en maaien, voordat pluizen met zaden zich kunnen verspreiden.

Meldpunt

Om beter inzicht te krijgen in de overlast willen steeds meer gemeenten een meldpunt openen. Volgens Rian de Feijter, akkerbouwer en raadslid voor de lokale partij TOP/Gemeentebelangen in Terneuzen, is de gemeente de juiste instantie hiervoor. 'De gemeente is een centraal aanspreekpunt en ze kan handhavend optreden.'

De Feijter vindt het nog beter als er een provinciaal meldpunt komt. Daar pleit ook Marianne Poissonnier voor. Naast haar geitenmelkerij is zij raadslid voor Nieuw Gemeentebelang in Sluis. 'Mensen weten het gemeentelijk meldpunt nog onvoldoende te vinden.' Toch vindt ze het een goede ontwikkeling dat steeds meer gemeenten een meldpunt openen. 'Hoe meer meldpunten, hoe groter de maatschappelijke druk en hoe eerder de overlast zal zijn ingeperkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer