Zorg+voor+goede+doorbloeding+biggendarmen
Achtergrond
© De Snuitgeverij

Zorg voor goede doorbloeding biggendarmen

Van het vaccineren van zeugen mogen positieve effecten op de diergezondheid worden verwacht. Maar die worden niet optimaal zichtbaar als het management rond het werpen te wensen overlaat. Drie aspecten zijn hierbij cruciaal, volgens Rutger Jansen, dierenarts en technisch servicemanager bij Boehringer Ingelheim.

Jansen noemt drie onderdelen die beslissend zijn voor een goede darmgezondheid bij biggen: een soe-pel werpproces, onderkoeling voorkomen en voldoende biest opnemen.

Vlot werpen betekent dat alle biggen van een toom binnen vier uur zijn geboren. 'De kans op foetale nood is dan minimaal en het aantal doodgeboren biggen zal beperkt zijn; 0,8 big per worp bij gelten, 0,5 big bij de tweede worp en weer oplopend bij de hogere worpnummers', zegt Jansen. 'Het opbouwen van een werphistorie per zeug geeft inzicht om de bigoverleving te verbeteren.'

Snel onderkoeld

Pasgeboren biggen comfort en warmte bieden, draagt bij aan een goede start van darmgezondheid, geeft de dierenarts aan. Natte biggen koelen snel af. In het eerste uur na de geboorte kan de lichaamstemperatuur onder de 36 graden komen, terwijl 38 tot 39 graden in die fase goed is.

Bij een onderkoelde big vermindert de doorbloeding van de darmen. De darmvilli en lengte van de darm zal zich minder goed ontwikkelen en ook de kans op diarree is groter. 'Volledig herstel van darmen is mogelijk, maar dat duurt zo'n zeven dagen. De darmgezondheid krijgt een tik en die achterstand haalt een big nooit meer in', vertelt Jansen.

Energievoorraad

Na de geboorte is binnen twaalf uur de energievoorraad van een big op, dus de big moet zo snel mogelijk brandstof krijgen. Het is optimaal als een big 250 gram biest opneemt in de eerste 24 uur na de geboorte.

Bij het groter worden van tomen en de beperkte biestproductie van de zeug, is het verlenen van extra zorg in die biestfase broodnodig. Jansen: 'Energie steken in het verdelen van de biest, betekent doelgericht werken aan bigoverleving en de diergezondheid.' Maar geef vooral je ogen en oren goed de kost, tipt hij. 'Biggen geven signalen af over hoe ze zich voelen. En leg nooit biggen over na 48 uur, dat vergroot de kans op het verspreiden van infecties.'

Warmtebehoefte big
Darmbacteriën zijn lang niet altijd de oorzaak van diarree bij pasgeboren biggen. Vaak is een te lage lichaamstemperatuur de boosdoener. Dat bewijst een proef met wel of geen warmtelamp boven het biggennest. Op 72 uur na de geboorte bleek twee derde van de biggen zonder het comfort van warmtelampen te kampen met diarree.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer