Vlees eten zonder vlees in De Vleesch Lobby

Vegetarisch uit eten en toch vlees op je bord. Kan dat? Nee, maar de imitatie komt tamelijk dicht bij het origineel. De Vegetarische Slager is een nieuwe weg ingeslagen. Nieuwe Oogst bezocht het nieuwe restaurant De Vleesch Lobby.

Vlees+eten+zonder+vlees+in+De+Vleesch+Lobby
© Jan van Liere

Het centrum van Den Haag biedt een ruime keuze aan restaurants. Keukens uit alle werelddelen serveren er de meest exotische gerechten, traditioneel met allerlei bereidingen van vlees en vis. Wie vegetarisch wil eten, heeft vaak maar een beperkte keus. In het handjevol vegetarische restaurants is dat anders, maar daar vindt de vleesliefhebber in het gezelschap weer niets van z'n gading. Biefstukjes zijn er taboe.

Sinds twee maanden probeert De Vegetarische Slager - de onderneming van onder meer akkerbouwer Jaap Korteweg - dat gat te vullen. Aan de Hooikade, middenin het uitgaanscentrum van Den Haag, is restaurant De Vleesch Lobby geopend, waar 'plantaardig vlees' het centrale thema vormt.

Menukaart

Veel producten die De Vegetarische Slager aanbiedt in supermarkten en andere verkooppunten, staan op de menukaart als onderdeel van complete, min of meer traditionele gerechten. Paella met vegetarische chorizo, Thaise curry met kipstuckjes, een burger met vegetarische bacon of zelfs een patatje stoofvleesch. In vrijwel alle voor- en hoofdgerechten speelt imitatievlees een belangrijke rol.

Restaurant De Vleesch Lobby belooft dat vleesliefhebbers 'hier niets hoeven te missen als ze vlees een keer achterwege laten'. Om dat dan maar eens uit te proberen, hebben we een tafel gereserveerd. Voor het diner op zaterdagavond blijkt dat lastig, daarom wordt het een lunchbezoek.

Knapperige 'bacon'

Als voorgerecht bestellen we aspergesoep met vegetarische baconcrumble, geserveerd met zuurdesembrood. De soep is vol en romig, op asperges is in de keuken niet bezuinigd. De 'bacon' is knapperig en de smaak benadert de variant die echt van het varken komt.

Het hoofdgerecht wordt een Vietnamese salade met kipstuckjes. Dat biedt groenten van uitstekende kwaliteit en een dressing waar veel Aziatische restaurants een puntje aan kunnen zuigen. De kipstuckjes smaken goed, maar de consistentie van de vleesvervanger is niet zoals een vleesliefhebber die gewend is. Te hard en brokkelig, de malsheid van een goed stukje kip ontbreekt.

Geen haute cuisine

Samenvattend: goede kwaliteit, excellente groenten, maar voor een vleesliefhebber toch geen haute cuisine. Daar veranderen alle afbeeldingen van koeien, kippen en varkens op de wanden niets aan. Het roept de vraag op of het toch niet beter is in een vegetarisch restaurant alle energie te zetten op groenten en de vleesvervangers achterwege te laten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer