Fruitport+West%2DBrabant+van+start
Nieuws
© ZLTO

Fruitport West-Brabant van start

Onder de vlag van Fruitport West-Brabant willen CLTV Zundert, ZLTO, Rabobank Zuidelijke Baronie en Rewin de zachtfruitsector beter op de kaart zetten. Daarvoor zoeken de initiatiefnemers onder meer aansluiting met telers, gemeenten Rucphen en Zundert, het waterschap en het bedrijfsleven. Donderdag doen ze hun plannen uit de doeken in Sprundel.

Rinie van Tilburg, voorzitter van CLTV Zundert, is samen met Janny Trouw van ZLTO de oprichter van Fruitport West-Brabant en is er ook voorzitter van. Volgens Van Tilburg is de kracht van de zachtfruitsector in de regio de aanleiding om dit initiatief vorm te geven. 'De Nederlandse voedselproducenten zijn koploper als het gaat om voedselveiligheid en ook kwaliteit. Dat geldt zeker ook voor de zachtfruitsector. Die positie moeten we behouden en verder uitbouwen en versterken. Dat is het hoofddoel van Fruitport West-Brabant. De kansen liggen voor het oprapen.'

Dat de initiatiefnemers zich focussen op West-Brabant, heeft meerdere redenen. Van Tilburg: 'De zachtfruitsector is hier van oudsher sterk vertegenwoordigd. Daardoor is er veel kennis. Die moeten we koesteren én uitbouwen. De productiewaarde van zachtfruit in deze regio ligt tussen de 150 en 200 miljoen euro. Dat weten gemeenten niet en dat kun je ze ook niet kwalijk nemen. De kracht van de zachtfruitsector is onderbelicht, daar willen we iets aan doen. De telers en de maatschappij moeten daar meer vruchten van kunnen plukken.'

Platform

De Fruitport-voorzitter noemt bewust ook de maatschappij als belanghebbende. 'Als we door betere samenwerking de logistieke bewegingen kunnen optimaliseren, zorgt dat voor minder transportbewegingen en dus ook minder overlast. En zo kan dat ook gelden voor huisvesting van werknemers of innovaties op het gebied van teeltondersteunende voorzieningen.'

De kracht van de zachtfruitsector is onderbelicht

Rinie van Tilburg, voorzitter van CLTV Zundert en Fruitport West-Brabant

Van Tilburg benadrukt dat Fruitport West-Brabant niet zelf onderzoek doet of projecten opstart. 'Je moet het zien als platform waar heel veel kennis en ervaring kan worden gehaald en gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het project Icares, waarbij remote sensing in de agrarische praktijk wordt gebracht en doorontwikkeld. Of het verwaarden van gewasresten. Wij brengen de juiste partijen bij elkaar. Het is nog te veel 'ieder voor zich'.'

Committeren

Als voorzitter van de CLTV bezoekt hij veel bedrijven. 'Je ziet dan dat er mooie prestaties worden geleverd, maar dat bijna elke ondernemer tegen dezelfde dingen aanloopt. Denk aan huisvesting van werknemers, waterkwaliteit, residu en bestemmingsplannen. Wij vinden het daarom belangrijk dat gemeenten zich committeren aan Fruitport West-Brabant. Zundert en Ruchpen hebben dat al gedaan. We hebben nu ook Etten-Leur, Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom en Breda gevraagd of ze ons plan van aanpak zien zitten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer