Einde+melkprijsdaling+lijkt+in+zicht
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Einde melkprijsdaling lijkt in zicht

De berekende voorschotmelkprijzen komen in april 2018 uit op gemiddeld 32,51 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat betekent een daling van 1,07 euro ten opzichte van maart. Maar het eind van de dalende melkprijs lijkt in zicht.

De gemiddelde melkprijs in april 2018 ligt ten opzichte van april vorig jaar 0,55 euro ofwel 1,6 procent lager blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking van LTO Nederland.

Voor de vijfde achtereenvolgende maand daalde in april de gemiddelde melkprijs en de prijs ligt nu onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Net als in maart hebben in april de meeste zuivelondernemingen de prijzen verlaagd.

Sterkste daling

De berekend melkprijs van het Britse Dairy Crest daalde het sterkst in april. Dat komt voor een groot deel door de seizoensheffing in april van 2,25 pence per liter ofwel 2,60 euro per 100 kilo. Daarnaast is melkprijs ook verlaagd met 1,25 pence per liter. In mei wordt de melkprijs verder verlaagd met 1 pence per liter. In juni blijft de melkprijs ongewijzigd.

Na Dairy Crest zijn de melkprijzen in Ierland het meest gedaald, blijkt uit de melkprijsvergelijking.

Stijging in vooruitzicht

In mei bleven de melkprijzen van DMK, Arla en Savencia ongewijzigd, terwijl de Nederlandse zuivelondernemingen Royal A-ware en FrieslandCampina voor deze maand de prijzen verlaagden met 0,90 euro respectievelijk 0,50 euro per 100 kilo. Voor juni hebben Arla (+ 1,00 euro ) en FrieslandCampina (+ 0,50 euro ) weer prijsverhogingen aangekondigd.

Fonterra uit Nieuw-Zeeland heeft voor het melkprijsseizoen 2018/19 ( dat start in juni en loopt tot en met mei 2019) een openingsmelkprijs van 7,00 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo vet en eiwit aangekondigd. Dat is ruim 4 euro. Relatief goed nieuws voor melkveehouders; alleen voor de seizoenen 2013/14 en 2015/16 werd eerder zo'n hoge openingsprijs afgegeven. Deze sterke openingsprijs is gebaseerd op een positieve inschatting van de zuivelmarkt voor het komende jaar.

Boterprijs

Zuivelanalisten zijn positief over de zuivelmarkt voor de komende maanden. Sinds Pasen is de boternotering sterk gestegen. Eind mei passeerde de notering de grens van 600 euro per 100 kilo.

Tegelijk lijkt het dieptepunt in de markt voor mager melkpoeder gepasseerd te zijn. Ondanks het vrijkomen van relatief grote hoeveelheden interventiepoeder heeft de notering sinds eind april een forse stap omhoog gemaakt.

De prijs voor het poeder is een indicatie voor weinig beschikbaarheid van vers product door de tegenvallende melkproductie in februari en maart. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de koude en natte weersomstandigheden gedurende die maanden in Noordwest-Europa. Hierdoor is het groei- en weideseizoen laat op gang gekomen.

Bovendien loopt de export nog altijd goed, waardoor geproduceerd poeder makkelijk kan worden afgezet. Hoewel er sprake is van een rustige markt, heeft ook de notering van vol melkpoeder sinds begin april de weg omhoog gevonden. Daarbij trekt met name het hogere prijsniveau van melkvet de prijs omhoog.

Ruimte voor betere prijs

Over het algemeen duurt het een paar maanden voordat prijswijzigingen in basiszuivelproducten zich volledig vertalen in een hogere of lagere melkprijs.

'Wanneer ik kijk naar de prijsontwikkelingen van de Europese basiszuivelproducten zie ik ruimte voor melkprijsverbeteringen de aankomende maanden. Over de hele breedte liggen de prijzen voor basiszuivelproducten hoger dan enkele maanden geleden', aldus zuivelanalist Richard Scheper van Rabobank.

• Klik voor complete overzicht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer