Vijf+vragen+over+beoordeling+RUB%2Dmiddelen
5 vragen
© Nieuwe Oogst

Vijf vragen over beoordeling RUB-middelen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft begin april de lijst met aanvragen voor RUB-middelen bekendgemaakt. De beoordeling van deze aanvragen duurt één tot drie jaar.

Hoeveel aanvragen voor RUB-middelen heeft het Ctgb binnengekregen?

Bij het Ctgb in Ede zijn in totaal 57 aanvragen binnengekomen om een RUB-middel te beoordelen. De beoordelingsautoriteit kreeg ze van 24 bedrijven en organisaties.

Waarom zijn er ineens zoveel aanvragen?

Voorheen konden boeren en tuinders in Nederland middelen op grond van de Regeling Uitzonderingen Bestrijdingsmiddelen (RUB) gebruiken zonder dat daar een toelatingsbeoordeling voor nodig was. Omdat Brussel voor alle middelen een beoordeling eist, is aan deze uitzonderingspositie vorig jaar een einde gekomen.

Willen telers schoonmaakazijn tegen groene aanslag blijven gebruiken of een knoflookextract tegen insecten en schimmels inzetten, dan moeten zij daarvoor bij het college een aanvraag tot toelating indienen. Aanvragers konden dit doen tussen 1 januari en 15 februari van dit jaar.

Waar dienen de RUB-middelen toe?

Het gebruik van de 57 RUB-middelen is heel divers en loopt uiteen van schimmelbestrijding in gewas tot de bestrijding van bloedluis bij kippen. Enkele voorbeelden zijn zeep tegen insecten, etherische oliën tegen schimmels, kopersulfaat tegen algen, magere melk tegen de verspreiding van virussen en blaaswier als groeistimulator.

Er waren al zo'n twintig RUB-middelen behouden als gewasbeschermingsmiddel voordat de aanvraagperiode van het Ctgb inging. Bier mag bijvoorbeeld worden gebruikt om slakken te bestrijden en mosterdzaad als fungicide. Zij zijn vorig jaar toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen voor gewasbescherming.

Hoelang duurt zo'n beoordeling?

Dat hangt af van de informatieverstrekking aan het Ctgb. Heeft een aanvrager een kant-en-klaar dossier, dan duurt het een jaar. Is er nog meer informatie of onderzoek nodig, dan kan de beoordeling tot zo'n drie jaar in beslag nemen. Omdat de kwaliteit van de aanvragen sterk uiteenloopt, heeft het Ctgb geen extra mensen ingehuurd om de hausse aan aanvragen te verwerken. Dat kan met de bestaande capaciteit.

Wat gebeurt er in de tussentijd?

RUB-middelen waarvoor een aanvraag is ingediend, kunnen tijdens de toelatingsprocedure worden benut. De andere verdwijnen van de markt.

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer