Besluit+openbaar+maken+studies+imidacloprid+vernietigd
Nieuws
© Pixabay

Besluit openbaar maken studies imidacloprid vernietigd

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het besluit tot openbaarmaking van een aantal studies over imidacloprid vernietigd.

CBb deed vorige week uitspraak in een langlopende beroepsprocedure over het openbaar maken van studies met milieu-informatie over imidacloprid. De Bijenstichting vroeg het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) al in 2011 om een aantal studies van Bayer CropScience over de betreffende werkzame stof openbaar te maken.

Het Ctgb besloot daarop om 35 studies wel openbaar te maken en 49 niet. Tegen dit besluit tekenden destijds zowel De Bijenstichting als Bayer beroep aan bij het CBb. Vanwege het beroep schorste het CBb het openbaar maken van de 35 studies.

Onvoldoende gemotiveerd

Na overleg met het Hof van Justitie van de Europese Unie stelt het CBb dat het Ctgb onvoldoende heeft gemotiveerd waarom bepaalde studies wel en andere studies niet openbaar gemaakt mogen worden. Het CBb draagt het Ctgb op om dit binnen vier maanden alsnog te doen.

Het Ctgb onderschrijft het principe van openbaarmaking van milieu-informatie binnen de wettelijke kaders. Bij een nieuw besluit over de studies zal het Ctgb rekening houden met de aangereikte objectieve factoren om te oordelen welke studies op verzoek van de Bijenstichting wel openbaar kunnen worden gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer