Dankers vecht nieuw bestemmingsplan aan

Gemeente Veendam heeft maandagavond groen licht gegeven voor het bestemmingsplan van de broers Martien en Robert Dankers in Borgercompagnie. Dankers gaat naar de Raad van State om daar tegen in beroep te gaan.

Dankers+vecht+nieuw+bestemmingsplan+aan
© Koos Van Der Spek

Veendam heeft regels opgenomen over geur en vervoersbewegingen. Tot grote verbazing van advocaat Paul Bodden van de broers Dankers. 'De gemeente zet stappen op een schaakbord, zonder te luisteren naar de rechter. Het is onbegrijpelijk, onbehoorlijk en onrechtmatig dat gemeente Veendam een bestemmingsplan voorbereidt met geurnormen. Hiermee negeert de gemeente de uitspraak van de rechter.'

Bodden stelt de gemeente Veendam aansprakelijk voor de 'aanzienlijke' schade die hij als gevolg van dat besluit lijdt. Een nieuw bestemmingsplan is nodig na een uitspraak van de Raad van State begin december vorig jaar. Die oordeelde dat de gemeente de firma geen dwangsommen mag opleggen omdat ze aan alle vergunningen voldoet.

Geurnormen

De advocaat verzocht de raad binnen 26 weken een nieuwe besluit te nemen. Dit jaar volgt nog wel een definitief besluit van de rechter, waarop de gemeente volgens Bodden moet wachten. 'De gemeente heeft nu via een andere route exact dezelfde, strengere, geurnormen opgelegd. Hiermee zetten ze Dankers het mes op de keel. Hij moet zijn bedrijf door de verregaande regelgeving stoppen of nog meer aanpassingen doen', stelt Bodden.

Volgens de verantwoordelijk wethouder Henk Jan Schmaal is het niet gepast om een uitspraak van het hoogste bestuursorgaan te negeren. Daarbij denkt hij dat een gedragen voorstel een 'utopie' is als hij kijkt hoe de sfeer is opgelopen in de buurt. 'We weten hoe het bedrijf erover denkt, hoe de buurt er over denkt.'

Martien en Robert Dankers uit Borgercompagnie lopen sinds meer dan tien jaar voorop in mestvergisting. Ze schakelden volledig om van melkveehouderij en akkerbouw op energieproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer