Kamer+wil+uniforme+proef+met+wietteelt
Nieuws
© wiet-info.nl

Kamer wil uniforme proef met wietteelt

Er komt in Nederland één uniform experiment met wietteelt. Deze mag plaatsvinden in zes tot tien gemeenten.

De linkse oppositiepartijen zijn van mening dat de teeltproeven onderling per gemeente kunnen verschillen. Mocht een pilot mislukken, dan kan er op een andere teeltwijze worden overgeschakeld, is de gedachten. Hiervoor is echter geen Kamermeerderheid te vinden. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil maar één uniform experiment met legale wietteelt. Deze mag volgens de afspraken in het regeerakkoord wel worden gehouden in acht tot tien grotere gemeenten.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei in een Algemeen Overleg woensdag in de Tweede Kamer dat hij voor de zomer een wetsvoorstel gaat indienen die de proef met legale wietteelt mogelijk maakt.

Grijze beleid

Op dit moment is het in Nederland nog verboden om wiet te telen. Ook mogen coffeeshops het offiiceel niet inkopen terwijl verkoop aan consumenten wel gedoogd wordt. Dit grijze beleid aan de achterdeur is verschillende politieke partijen al jaren een doorn in het oog. Mogelijk dat de proefteelten met wiet daar een oplossing voor bieden.

Minister Grapperhaus antwoorden op Kamervragen dat de experimenten niet betekenen dat de inzet op illegale wietteelt zal verminderen. 'De bestrijding van de (georganiseerde) drugscriminaliteit is en blijft een belangrijke prioriteit van dit kabinet. In het regeerakkoord komt dit ook duidelijk tot uitdrukking in de vorm van de aangekondigde versterking van de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Tegelijkertijd wil dit kabinet ruimte geven aan experimenten met'het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik.'

Legale witteelt is in Nederland nu alleen op kleine en strikt gereguleerde schaal mogelijk voor de medicinale markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  24° / 14°
  70 %
 • Maandag
  20° / 15°
  60 %
Meer weer