Utrecht+wil+grote+zonneakkers+op+weilanden+A2%2DA12
Nieuws
© DEcAB

Utrecht wil grote zonneakkers op weilanden A2-A12

Gemeente Utrecht heeft stevige plannen voor een energielandschap in de polders Reijerscop en Rijnenburg langs het knooppunt A2-A12.

Gemeente Utrecht heeft zes scenario's uitgewerkt waarin honderden hectares zonneveld zijn opgenomen. De scenario's zijn gepresenteerd tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 17 mei waarop ook enkele boeren aanwezig waren.

De scenario's bestaan uit combinaties van windmolens en zonnevelden. De polders zijn grotendeels agrarisch in gebruik. Rijnenburg is een zoeklocatie voor woningbouw na 2030. Reijerscop is volledig in agrarisch bezit. Beiden polders hebben agrarische bestemming.

'Energie voorop'

Het scenario 'Energie voorop+' gaat uit van maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders. Dankzij een extra schakelstation is het met dit scenario mogelijk om 300 hectare extra zonnepanelen aan te leggen, met een totaal van 527,5 hectare, naast twaalf windmolens.

Met dit scenario zouden 150.000 huishoudens van duurzame energie voorzien worden. Het scenario 'Energie voorop' gaat uit van 227,5 hectare zonneakker met twaalf windmolens en voorziet 89.000 huishoudens.

Windmolens

De andere scenario's betreffen Nieuw Rijnenburg (210 hectare zonneakker, 4 windmolens), 3 Parken (227,5 hectare zonneakker), De Ring en De Kreek, beiden 210 hectare zonneakker met zes windmolens.

De meeste burgers preferen zonneakkers boven windmolens, in tegenstelling tot de boeren. In de plannen wordt de aanleg van duurzame energieopwekking gecombineerd met investeringen in natuur, recreatie en landschappelijke waarden.

Klankbordgroep

Gemeente Utrecht heeft tevoren een klankbordgroep samengesteld. Daarvoor was slechts een boer uit het gebied uitgenodigd. Een deel van de commissie stapte vooraf al op omdat ze zich niet gehoord voelde door de gemeente.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer