Ambachtelijk bier bevat vaker schimmelgif

Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten gemiddeld meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid.

Ambachtelijk+bier+bevat+vaker+schimmelgif
© Eigen Foto

Dit ontdekte Rikilot-onderzoeker Jeroen Peters en zijn collega's. De resultaten zijn gepubliceerd in magazine Resource, het blad van Wageningen UR.

Voor de studie verzamelde Peters duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende landen, met de nadruk op Europa. Vervolgens bepaalde hij de hoeveelheid mycotoxines, dit zijn giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden.

DON

Een belangrijke schimmelgifstof is deoxynivalenol, kortweg DON. 'Vrijwel elk bier bevat DON', legt Peters uit. 'Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger.'

Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid. Peters: 'De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree.'

Brouwproces

Deze hogere hoeveelheden kunnen volgens Peters te maken hebben met het brouwproces. Vooral voor zwaardere bieren gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier.

Ook de donkerdere moutsoorten lijken meer bij te dragen aan de hogere mycotoxineconcentraties in bier. Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediënten die verontreinigd zouden kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer