Luxe+smalspoortrekker+van+SDF+met+CVT
Achtergrond
© Landbouwmechanisatie

Luxe smalspoortrekker van SDF met CVT

De Italiaanse trekkerbouwer SDF heeft een nieuwe smalspoortrekkerserie op de markt gebracht. Standaard is de Same Frutteto CVT heel luxe uitgerust met onder andere een traploze transmissie, loadsensing hydrauliek en een ruime cabine.

Machinebouwer SDF bouwt verschillende trekkermerken. In Nederland is vooral Deutz-Fahr bekend, maar in thuisland Italië voeren Same en in mindere mate Lamborghini de boventoon. Begin mei presenteerde SDF een nieuwe smalspoorserie, de Same Frutteto CVT, een model dat in Nederland als Deutz-Fahr DS TTV op de markt zal worden gebracht.

De smalspoorserie telt vijf modellen. De twee kleinste hebben een driecilinder Farmotion-motor uit eigen huis. De drie andere hebben een viercilinder, eveneens van Farmotion. De commonrail-motoren hebben een ietwat plat DOC-filter onder de motorkap.

Optie op de Frutteto CVT is de in eigen huis ontwikkelde voorwielvering.
Optie op de Frutteto CVT is de in eigen huis ontwikkelde voorwielvering. © Landbouwmechanisatie

Nog niet in de weer met AdBlue

Dat is voldoende voor de Stage IIIB-emissie-eisen. Fruittelers die een nieuwe Deutz-Fahr aanschaffen, hoeven dus nog niet in de weer met AdBlue. Het kleinste model levert een vermogen van 88 pk, de grootste 113 pk.

Het opvallendst aan de smalspoorserie is dat die standaard is uitgerust met een traploze transmissie. Tot dusver levert alleen de Zuid-Duitse trekkerbouwer Fendt een smalspoortrekker met een CVT. Traploos is ideaal, omdat je altijd precies de snelheid kunt rijden die je wilt rijden.

De CVT bedien je met de grote rijhendel of het voetpedaal. De hydraulische ventielen voor zijn ook met deze hendel te bedienen.
De CVT bedien je met de grote rijhendel of het voetpedaal. De hydraulische ventielen voor zijn ook met deze hendel te bedienen. © Landbouwmechanisatie

Traploze versnellingsbak comfortabel

Bovenal rijdt een traploze versnellingsbak heel comfortabel. De transmissie heeft twee bereiken met een 100 procent mechanische overbrenging bij snelheden van 11,5 en 37,3 kilometer per uur en drie rijstrategieën: automatisch, manueel en een modus voor aftakaswerkzaamheden.

De topsnelheid is 40 kilometer per uur bij een motortoerental van slechts 1.650 toeren. Om goed en veilig te kunnen remmen, is de trekker standaard uitgerust met vierwielaandrijving die automatisch inschakelt als je het gekoppelde rempedaal intrapt. Op die manier rem je altijd op vier wielen.

Als hoogte geen probleem is, dan kun je de airco-unit met twee schroefjes schuin omhoog monteren.
Als hoogte geen probleem is, dan kun je de airco-unit met twee schroefjes schuin omhoog monteren. © Landbouwmechanisatie

Actieve stilstand

Ook heeft de trekker een zogeheten actieve stilstand. Het betekent dat de trekker – ook op de heuvel – stil blijft staan. In combinatie met de hydraulische parkeerrem kun je altijd soepel wegrijden.

In de cabine waan je je in een grote landbouwtrekker. Zo heeft SDF nagenoeg alle bedieningshendels een plek gegeven op de rechter armsteun. Een prominente plaats is er voor de grote MaxCom-rijhendel, waarmee je onder meer de CVT bedient. Maar ook de hydrauliekfuncties aan de voorkant van de trekker kun je met je duim op deze hendel aansturen.

Om het zicht niet te veel te beperken zijn onder meer smalle ledbreedtelampen op de trekker gemonteerd.
Om het zicht niet te veel te beperken zijn onder meer smalle ledbreedtelampen op de trekker gemonteerd. © Landbouwmechanisatie

Tweede joystick

Voor de bediening van hydraulische werktuigen aan de achterzijde is er een tweede, kleinere, joystick. De trekker is voorzien van een vraaggestuurde loadsensing-hydrauliekpomp die maximaal 100 liter per minuut levert.

Een knappe prestatie is dat SDF erin is geslaagd om de vloer volledig vlak te maken. Door het ontbreken van een tunnel, zitten de pedalen prettig centraal. Het voorkomt dat je wijdbeens moet remmen en ontkoppelen, al is dat laatste natuurlijk eigenlijk niet meer nodig met een CVT.

Onder de motorkap van de Frutteto CVT is het dringen. Toch is normale dagelijkse onderhoud redelijk eenvoudig uit te voeren.
Onder de motorkap van de Frutteto CVT is het dringen. Toch is normale dagelijkse onderhoud redelijk eenvoudig uit te voeren. © Landbouwmechanisatie

Het stuur kun je zowel achterover kantelen als naar je toehalen. Daardoor is voor iedereen een plezierige rijhouding te creëren. De cabine is gemonteerd op Hydro silent-blocks.

Voorwielvering

Wie nog meer rijcomfort wenst, kan kiezen voor de in eigen huis ontwikkelde onafhankelijke voorwielvering. Het is een van de weinige opties, standaard krijg je bij de trekker al veel extra's. Een andere optie is SDD, een techniek die het aantal omwentelingen van het stuurwiel halveert.

Op de standaardbandenmaat (240/70R16 voor en 360/70R24 achter) is de smalste V-variant slechts 107 centimeter breed. Daarnaast bouwt SDF de iets bredere S-variant (136 centimeter breed) en de nog iets bredere F-versie van de Frutteto CVT.

SDF is erin geslaagd om in de cabine een vlakke vloer te krijgen. De pedalen zijn relatief dicht bij elkaar geplaatst.
SDF is erin geslaagd om in de cabine een vlakke vloer te krijgen. De pedalen zijn relatief dicht bij elkaar geplaatst. © Landbouwmechanisatie

Hoogte

Op de standaardbanden is de Frutteto CVT 2,42 meter hoog. Is hoogte geen probleem, dan kun je de in het dak gemonteerde airco-unit schuin omhoog stellen. Daardoor neemt het zicht schuin omhoog naar achteren enorm toe.

De kleinste variant in groene Deutz-Fahr-kleuren, de 5090 DS TTV, is er vanaf een brutoprijs van 89.850 euro, exclusief btw.

• Auteur: Albert van der Horst, LandbouwMechanisatie

Bekijk meer over: