Telers+zaaien+450+hectare+bieten+over
Nieuws
© Henk Smith

Telers zaaien 450 hectare bieten over

Niet alleen de verschillen in zaaidatum tussen de percelen zijn groot, ook de groeiomstandigheden variëren enorm. Inmiddels is het areaal overgezaaide suikerbieten opgelopen tot 450 hectare.

De vroeg gezaaide percelen groeien met de hoge temperaturen gemiddeld vlot. Daarentegen hebben, behalve in het midden en noordoosten van Nederland, veel begin mei gezaaide bieten het moeilijk vanwege korstvorming.

De korstvorming beïnvloedt het plantenbestand behoorlijk. Meerdere percelen hebben rond de vijftigduizend planten of zelfs minder. Een regenbui is dan meer dan welkom. Vermoedelijk worden deze week toch nog meer percelen overgezaaid.

Geen water of te veel

In Zuidwest-Nederland is geen druppel water gevallen en hebben veel bieten het moeilijk met de opkomst. Toch zijn juist hier ook nog de afgelopen week de laatste bieten gezaaid, omdat deze percelen er nu pas aan toe waren.

Daarentegen zijn in het noordoosten van het land bietentelers de afgelopen dagen lokaal druk geweest met greppels graven om wateroverlast het hoofd te bieden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer