Eerste 4 procent van suikerbieten gezaaid

Suiker Unie schat in dat aan het begin van deze week ongeveer 3.500 hectare suikerbieten was ingezaaid.

Eerste+4+procent+van+suikerbieten+gezaaid
© Koos van der Spek

Voornamelijk op de centrale klei en de noordelijke zware gronden is de inzaai van de bieten gestart, meldt Suiker Unie. Circa 300 hectare was half maart gezaaid. Verrassend is volgens de agrarische dienst dat deze vroeggezaaide bieten ondanks de lage temperatuur zichtbaar beginnen te kiemen.

Tot en met week 12 verloopt de inzaai van suikerbieten gelijk aan vorig jaar. Toen echter werd in week 13 massaal gezaaid en dat is dit jaar duidelijk niet het geval.

Droog genoeg

In Flevoland was maandag circa 1.000 hectare gezaaid, in het Oldambt 1.500 hectare. De overige 1.000 hectare ligt verspreid over Nederland, blijkt uit de gegevens in de Bietenstatistiek van Suiker Unie. De agrarische dienst van de suikerfabrikant adviseert bietentelers om goed te bekijken of de grond bekwaam en vooral droog genoeg is om te zaaien. Het gaat daarbij niet alleen om het zaaibed maar ook de laag daaronder tot ongeveer een diepte van 15 centimeter.

Op Walcheren zijn de eerste suikerbieten gezaaid op een perceel met niet-kerende grondbewerking. De grond op dit perceel was eerder geschikt om in te zaaien in vergelijking met omliggende percelen die geploegd zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer