Noordelijke+akker+verandert+in+zwembad
Nieuws
© Harry Tielman

Noordelijke akker verandert in zwembad

Een groot zwembad, met her en der een bietje. Zo omschrijft LTO Noord-bestuurder en akkerbouwer Henk Smith in Beerta zijn bietenperceel na de hevige regenval van zondagmiddag. In korte tijd viel er in Drenthe en Groningen zo'n 30 tot ruim 60 millimeter regen.

Volgens Smith zijn percelen van tientallen boeren in een strook van Drouwen tot de Eemskanaal onder water komen te staan door de regen. 'Hier worden wij niet heel erg blij van. Via de app krijg ik veel foto's en video's van dramatische omstandigheden in de velden. Het water loopt naar het laagste punt en blijft daar in een soort badkuip staan. Het ziet er echt niet mooi uit', stelt Smith.

Ook bij akkerbouwer Wilbert Siebrink uit Erica was het raak. Hij had woensdag voor Hemelvaart net Parijse wortelen ingezaaid. 'Uit voorzorg hadden we al preventief sleuven gegraven. Maar dat hebben we maandagmorgen met de hand moeten bijwerken. Want je weet nooit 100 procent waar de regen valt.'

Pech

Dat hij de wortelen net heeft gezaaid noemt hij 'pech'. 'Het mooie is er af. We moeten morgen maar eens kijken of de zaadjes het redden en beoordelen of we opnieuw moeten inzaaien. Ik hoop dat het meevalt.'

Pieter Dinkla uit Bellingwolde verwacht schade in de uien. 'Daar zijn waterplekken. Ik neem binnenkort met de bredeweerverzekering contact op of we aanspraak kunnen maken op de verzekering.'

Sleuven

Akkerbouwer Johan Emmens in Rolde is maandagmorgen met drie man sleuven aan het graven in zijn aardappelland. 'De lage delen staan nog blank. Zeker bij een ingesloten gewas moet dat niet te lang duren.' Bij Rolde viel zondag aan het begin van de avond ruim 60 millimeter in korte tijd.

Over zijn bieten maakt Emmens zich niet zo'n zorgen. 'Mooier worden ze er niet op na zo'n bui. Maar ze kunnen wel wat hebben.' Eind van de week verwacht hij te kunnen zeggen of hij schade heeft geleden door de clusterbui.

Wegtrekken

Dagelijks bestuurder van Hunze en Aa's Hilbrand Sinnema zegt dat het schap gisteravond direct gekeken heeft of de waterafvoeren en waterlopen in het gebied op orde zijn. 'Dat zijn ze. Maar zo'n clusterbui zorgt er wel voor dat er veel water op het land blijft staan.'

In een kwartiertje kwam er 30 millimeter water uit de lucht, geeft hij aan. 'Dat geeft de meeste schade. Het is heel vervelend voor de boeren. Je probeert een perceel zo optimaal mogelijk aan te leggen en te verzorgen en dan verstoort zo'n bui dat. We hopen dat het snel wegtrekt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer