Regenworm+zorgt+voor+extra+broeikasgas
Nieuws
© Peter Smit

Regenworm zorgt voor extra broeikasgas

Regenwormen zijn specialisten in het verlagen van de fosfaatvoorraad in de bodem. Maar tegelijk leidt een grote regenwormactiviteit tot een verhoogde broeikasgasuitstoot.

Die boodschap komt van bodembioloog Jan Willem van Groenigen van Wageningen Universiteit. Hij vertelt er 7 december over in het tv-programma De Kennis Van Nu.

Van Groenigen stelt dat wormen fosfaten, die in landbouwgrond aanwezig zijn in een vorm waar planten niets aan hebben, omzetten in een variant die planten wel kunnen opnemen. Met meer regenwormen zou de voorraad fosfaten versneld weggewerkt kunnen worden.

Verhoogde uitstoot

De bioloog wijst er tegelijk op dat uit grond met veel wormen meer CO2 en lachgas ontsnapt dan uit grond met weinig wormen. Met andere woorden: als boeren hun grond aantrekkelijk maken voor wormen, dragen ze ongewild bij aan een verhoogde uitstoot van broeikasgassen.

Het tv-progamma laat ook een wormenkweker aan het woord en de makers gingen langs bij een wormenhotel aan de Amsterdamse Zuidas. De Kennis Van Nu is te zien donderdag 7 december om 19.20 uur op NPO 2.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer