Regenworm+plant+zich+voort+op+%27Mars%27
Nieuws
© Eigen Foto

Regenworm plant zich voort op 'Mars'

Regenwormen zijn tot voortplanting gekomen op een nagemaakte Marsbodem. Onderzoeker Wieger Wamelink van Wageningen UR trof twee jonge wormen aan in de grondsoort afkomstig van NASA.

Deze bodem is ongeveer gelijk aan de bodem op de planeet Mars. De experimenten zijn cruciaal om te onderzoeken of mensen zich in leven kunnen houden op de rode planeet door hun voedsel te verbouwen op Marsgrond.

Om astronauten op Mars te kunnen voeden is een duurzaam gesloten agrarisch systeem nodig. Wormen spelen daarin een cruciale rol. Zij breken dood plantmateriaal af. Ook de poep en plas van de mensen moet terug de Marsbodem in. Varkensmest is voorlopig een goede vervanger van menselijke uitwerpselen.

Experiment

In het groei-experiment met rucola en varkensmest werden voor het eerst wormen ingezet om de bodem luchtig en vruchtbaar te maken. 'Ook zonder te meten, is duidelijk dat mest de groei stimuleert en dat de wormen hun werk doen', zegt Wamelink.

'Dat toevoegen van mest helpt is natuurlijk niet onverwacht', zegt Wamelink, 'maar dat het beter werkt op Marsbodem simulant dan op onze aardse controle is verrassend'. Die aardse controle was schoon zilverzand, zandbakzand.

Varkensmest

Aan beide bodems hebben onderzoekers organisch materiaal, dode planten uit het vorige experiment, toegevoegd. Aan een deel van de potten is vervolgens varkensmest toegevoegd. Na de kieming van de rucola werden de wormen toegevoegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer