Tuinders+kiezen+voor+collectieve+aanpak+energie
Nieuws
© LTO GLaskracht

Tuinders kiezen voor collectieve aanpak energie

Steeds meer tuinders kiezen voor een collectieve aanpak om hun energievoorziening te verduurzamen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Deze trend is te zien in de aanvragen voor een subsidie van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Energiepartnerschappen dienen de aanvraag in, waarbij tuinders de energie als dienst afnemen. Al vijf energiepartnerschappen hebben een beschikking gekregen.

'Om risico's te beheersen kan het verstandig zijn de hernieuwbare warmtevoorziening collectief te organiseren. Tuinders maken zich dan minder afhankelijk van de fossiele energiemarkt en worden eigenaar van een deel van een warmtenet of hernieuwbare warmtebron. Wie zelf niet wil investeren, kan een partij zoeken die hernieuwbare warmte aanbiedt als dienst', stelt RVO.nl.

Financiering

De grootste uitdaging voor glastuinders bij de energievoorziening is het organiseren van de financiering. Het uitbesteden van de financiering en exploitatie van een hernieuwbare warmtebron en een warmtenet via een energiedienstverlener gaat veelal eenvoudiger. De investeringen in warmteprojecten kunnen oplopen tot 20 miljoen euro. Omdat de energiepartnerschappen gebruikmaken van hernieuwbare warmte, komt de energiedienstverlener in aanmerking voor SDE+-subsidie.

Sinds 2016 stimuleert LTO Glaskracht Nederland de ontwikkeling van collectieven in tuinbouwgebieden. Het gaat dan om warmteclusters. Tuinders nemen hierin warmte af van een gezamenlijke bron die via een warmtenet wordt gedistribueerd. In Oostland, Westland en Aalsmeer zijn de eerste clusters gestart of in ontwikkeling. Ook in Noord-Brabant, Limburg en Bommelerwaard bestaan al vergaande initiatieven.

Ambitie glastuinbouw

De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Pijler onder die plannen is een verduurzaming van de warmtevoorziening. Geothermie en bio-energie worden door tuinders gezien als veelbelovende, duurzame alternatieven voor aardgas. Deze overstap vergt echter specifieke expertise en een grote investering vooraf, schrijft RVO.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer