Onderzoeksmaffia
Column
© Laurens Eggens

Onderzoeksmaffia

Ik las onlangs het artikel 'Hamburgerprijs moet 40 procent omhoog' in de digitale nieuwsbrief van Nieuwe Oogst. Ik was totaal verbaasd en in de war van dit naar mijn mening waardeloze onderzoeksrapport van CE Delft dat in opdracht van Natuur en Milieu is uitgevoerd.

'De prijs van een hamburger zou eigenlijk 40 procent omhoog moeten', aldus Natuur & Milieu. Dit vanwege de milieu- en klimaatschade die bij vleesproductie niet wordt doorberekend in de verkoopprijs.

De grootste schade wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt aan het milieu. Het gaat dan vooral om uitstoot van ammoniak, waardoor de kwaliteit van bodem, water en lucht verslechtert.

De tweede grote schadepost is die aan het klimaat; de veehouderij is verantwoordelijk voor 11 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. 'Dit nieuwe rapport bevestigt de impact van voedselproductie op milieu en klimaat. Minder vlees eten en een eerlijke prijs voor vlees zijn noodzakelijke oplossingen', benadrukt Geertje van Hooijdonk, hoofd programma's bij Natuur en Milieu.

Over de uitstoot van personenvervoer wordt niet graag gepraat, dan kom je aan de 'heilige koe' van de meeste Nederlanders

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Mijns inziens is dit weer eens een waardeloos en nietszeggend onderzoek. Er wordt weer flink geschoten op de boeren die in hun ogen bijna misdadigers zijn.

Als je het rapport ziet, staan op de kaft foto's van onder andere een drukke weg vol auto's en een mensenmenigte. Over de uitstoot van personenvervoer wordt niet graag gepraat, dan kom je letterlijk aan de 'heilige koe' van de meeste Nederlanders.

Daarnaast gaan we ook nog eens graag op vakantie met het vliegtuig. Dan is het quotum binnen 'Natuur en Milieu' al snel overschreden.

Ook wordt er niet gesproken over de uitstoot van mensen zelf. Zodra hier berekeningen over worden gedaan, graven we misschien ons eigen graf. Wellicht lopen we over een aantal jaar zelf met een 'luchtwasser' op onze rug rond om onze eigen uitstoot te reduceren.

Welke burger is er nu eigenlijk geïnteresseerd in een prijsverhoging over kosten van producten die je toch niet hoeft te betalen? De gemiddelde burger let bij zijn dagelijkse boodschappen alleen maar op de voordeligste prijs voor zijn noodzakelijke eiwitten. Alternatieven voor vlees en eiwitten zijn nog steeds niet bewezen natuur- en milieuvriendelijker, ook al laten ze dit de burger heel graag geloven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer