Zieke%2C+zwakke+en+misselijke+biggen%2E%2E%2E
Column
© Laurens Eggens

Zieke, zwakke en misselijke biggen...

Er heerst een griepepidemie in Nederland. In week 7 van dit jaar werden 142 mensen gerapporteerd met influenza-achtige ziekten op de 100.000 inwoners. Dat is voor de tiende achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000.

Het aantal nieuwe gevallen die de huisartsen per week ziet is het hoogst onder jonge kinderen (0 tot 4 jaar). Griepachtige klachten zijn een acuut begin van koorts in combinatie met hoesten, loopneus, keelpijn, hoofdpijn of spierpijn. (Bron: RIVM.)

Zo ook bij ons thuis en op ons bedrijf. Bij onszelf heeft de griep gelukkig nog niet heftig toegeslagen, maar een dagje eens een zieke en fikse snotneuzen zijn ook ons huisje niet voorbij gegaan.

Wij gaan nooit naar de dokter om een griepprik te halen, daarentegen enten we onze varkens wél tegen de griep. Laatst heb ik mezelf per ongeluk geprikt bij het griep-enten van de varkens. Wellicht dat ik mezelf hiermee dus wel enigszins beschermd heb, want de humane influenza en de griep bij varkens ligt volgens mij dicht bij elkaar.

De mooiste en grootste biggen vielen met bosjes om

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Gruwelijke diarree

Bij de vorige groep in de kraamstal liep het met name bij de biggen van onze eigen aangefokte zeugen helaas niet vlekkeloos. Toen de biggen ongeveer een week oud waren, kwam er acuut bij een aantal tomen gruwelijke diarree opzetten. De mooiste, grootste en (daags ervoor nog) vitale biggen vielen met bosjes om en gingen dood.

De dierenarts meldde toen wel dat het PED-virus weer redelijk de kop aan het opsteken was, geen geruststellende gedachte … Maar gelukkig toonden de zeugen verder geen symptomen van dit virus.

De resultaten uit het mestmonster duidden enkele dagen later gelukkig niet op PED en/of het Rota-virus. Het bleek toch de 'gangbare' E. coli en Clostridium te zijn. Deze sluimeren altijd wel een beetje in ons bedrijf, maar zo acuut en heftig bij dergelijke biggen, zijn we (gelukkig) niet gewend.

Over het algemeen kunnen we de meeste diarreebiggen met cola er weer bovenop krijgen. Deze cola bieden we in een standaard 'biggenkom' in het kraamhok aan, zo krijgen ze naast vocht ook een 'zuurtegraad' binnen wat de darmen bevorderd om weer vaste ontlasting te maken.

Soms hoeft een oplossing niet complex te zijn en kun je deze gewoon in je eigen koelkast vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer