Er+bruist+een+andere+energie+in+de+kas
Achtergrond
© Ben van Duin

Er bruist een andere energie in de kas

Een kas vormt het decor voor de muziektheatervoorstelling Lost in the Greenhouse. De voorstelling bruist van de energie van acteurs, dansers, musici en theaterlicht.

Een kas vol groeilicht geeft ook midden in de winter een zomers gevoel. Een kas met theaterlicht heeft eenzelfde effect, maar dan wisselt de sfeer van feestelijk naar grimmig en van romance naar nachtmerrie. Juist de 2 meter hoge tomatenplanten maken dat het theaterlicht een ongekende sfeer schept.

Dat is te zien in de muziektheatervoorstelling Lost in the Greenhouse van Orkater, bij kweker A.C. Hartman in Sexbierum. Een kort voorstelrondje schetst de basis van het verhaal. Gele kratten worden vanuit het gewas omhooggestoken om te laten zien uit welk Oost-Europees land de plukkers komen.

Naast baas Freek Buitenweg (Leopold Witte) is ploegbaas Gerco de Vries (Geert Lageveen) een van de weinige Nederlanders die nog in de kas werken. Zijn maten konden het tempo niet meer volgen. Gerco mist ze, want klaverjassen is er niet meer bij. Elke nationaliteit vormt zijn eigen pauzegroepje met zijn eigen nationale worst op brood. Ze werken naast elkaar, maar leven volledig langs elkaar heen, spreken elkaars taal niet.

© Ben van Duin


De Poolse dierenarts Danuta (Agelika Kurowa) overschrijdt de taalgrens door liedjes van Doe Maar het Nederlands te leren. Dat charmeert Gerko, maar zet de vrijgezel op het verkeerde been.

Het gaat ook mis tussen Poolse graficus Wojtek (Peter Jakubow) en Klaske, de dochter van de baas (Maartje van de Wetering). Al werkend leert zij hem Nederlands, hij haar Pools. En meer en meer bloeit er iets op tussen die twee. Dat valt niet goed bij Klaskes vriend en haar vader. Wojtek vliegt de laan uit, en als hij denkt dat Klaske niks meer van hem wil weten, drinkt hij zijn verdriet weg. Als dan blijkt dat Klaske toch op hem wacht en hij de kortste weg naar haar zoekt, verdrinkt de Pool jammerlijk in een Friese sloot.

Lost in the Greenhouse wordt vol vuur en energie gespeeld, een voorstelling met drama, humor en veel muziek

© Catrinus van der Veen

Tuinbouw beter leren kennen

Lost in the Greenhouse wordt vol vuur en energie gespeeld. Een voorstelling met drama, humor en veel muziek. Via uitleg op een 'open dag' en opnames voor een commercial leert het publiek de tuinbouw toch wat beter kennen en ook de marktdruk waar de tuinder mee te maken heeft. De voorstelling schetst hoe hard en lang plukkers moeten werken onder de continue druk van opbrengst- en plukgegevens. Maar ook hoe je in de kas kunt dromen van een thuis ver weg in Polen. Toch presenteert Orkater vooral een mooie, maar dramatische liefdesgeschiedenis in een bijzondere groene en glazen wereld.

De voorstelling speelt nog tot 29 mei (vrijwel uitverkocht), www.lostinthegreenhouse.com.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer