Akkerbouwers+delen+weersinformatie+met+elkaar
Nieuws
© Eigen Foto

Akkerbouwers delen weersinformatie met elkaar

Bij het online weerstation van Sencrop delen telers weersinformatie met elkaar uit. Zo creëren ze samen een nauwkeurig en modern meteo-netwerk.

Tijdens de Sima in 2016 is het online weerstation van het Franse bedrijf Sencrop voor akkerbouwers onderscheiden met een hoogste innovatie-award. Sinds de introductie hebben al meer dan duizend Franse akkerbouwers een Sencrop weerstation in gebruik.

Tijdens Potato Europe in Emmeloord zal de Nederlandse introductie van Sencrop plaatsvinden. Ondertussen wordt het systeem al uitgebreid getest door een groep Nederlandse akkerbouwers.
Het nieuwe en innovatieve weerstation van Sencrop meet neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid en -richting. Bij de ontwikkeling van het geavanceerde systeem waren tal van akkerbouwers betrokken.

Hun grootste wens was om de actuele weersinformatie van het eigen bedrijf realtime op een smartphone of desktop te kunnen bekijken. Daarnaast gaven ze aan dat het delen van weersinformatie met collega's in de regio voor hen belangrijk is.

Beide opties zijn door Sencrop meegenomen bij de ontwikkeling van het meteo-systeem. Onderscheidend aan het Sencrop-systeem is bovendien de precisie en betrouwbaarheid van de hoogwaardige slimme sensoren.

Beslissingen

Recente, actuele en voorspelde weersinformatie is voor akkerbouwers van groot belang bij het nemen van beslissingen op het gebied van grondbewerking, zaaien, gewasbescherming en beregening. Al deze informatie zit verwerkt in de Sencrop.

De informatie die het weerstation met een gecertificeerde nauwkeurigheid meet, wordt via een LPWAN-netwerk verstuurd en is realtime inzichtelijk voor de akkerbouwer. Via een webapplicatie en/of een app wordt de actuele informatie cijfermatig en grafisch weergegeven.

Daarnaast is het mogelijk om zowel de historische informatie te raadplegen alsmede een koppeling te maken met de weersverwachting voor de komende dagen.

Gebruiksvriendelijk

Het Sencrop-systeem is gebruiksvriendelijk, robuust en heel eenvoudig te installeren. De Sencrop is door individuele akkerbouwers te gebruiken, maar ook door studiegroepen of adviesbedrijven.

'Onze ambitie is om onze technologie laagdrempelig en zo breed mogelijk in te zetten om daarmee efficiëntere en duurzame landbouw te stimuleren', zegt directeur Martin Ducroquet.

Sencrop data kan ook doorgestuurd worden naar een vooraf gedefinieerde lijst van contacten zoals medewerkers, coöperaties, handelaren en leveranciers. De informatie van het weerstation is namelijk eenvoudig deelbaar met andere gebruikers.

Door de informatie van weerstations op verschillende locaties aan elkaar te koppelen, ontstaat een goed beeld van de weersituatie in een regio. Ook is er een mogelijkheid om de data de koppelen aan specifieke adviessystemen. De gebruikers bepalen overigens helemaal zelf met wie zij de informatie willen delen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer