Geniet+van+het+leven
Column
© Nieuwe Oogst

Geniet van het leven

Op de dag dat ik deze column schrijf, is het precies 46 jaar geleden dat mijn vader overleed. Mijn oom en tante hadden hier ook aan gedacht en kwamen er speciaal voor langs. Jammer dat ik hen niet heb getroffen, maar ik stond met de onkruideg achter in het land.

Toen mijn vader overleed, was ik pas zeven jaar en had ik geen enkel idee wat dit voor mijn toekomst zou betekenen. Nu geniet ik volop van het leven, met mijn familie en van ons mooie bedrijf. Als ik de kans krijg, maak ik een rondje op de racefiets om uit te waaien en zo mijn hoofd leeg te maken.

Ik ben blij dat de zon weer schijnt, de temperatuur stijgt en dat we naar buiten mogen om uien te zaaien en aardappelen te poten. Zeker als je de hele winter binnen op kantoor hebt gezeten, is het heerlijk in de buitenlucht. Daar krijg je weer energie van.

Toch lijkt het wel dat wanneer je ouder wordt, je er meer bewust van bent dat niet alles vanzelfsprekend is. De plotselinge dood van een favoriete neef, drie weken geleden. Hij stond midden in het leven en had volop plannen om weer aan een nieuw avontuur te beginnen. Contact hadden we de laatste tijd niet veel, want we hadden het beiden druk met ons werk en gezin.

Ik ben blij dat de zon weer schijnt, de temperatuur stijgt en dat we naar buiten mogen om uien te zaaien en aardappelen te poten

Carel Bouma, biologisch akkerbouwer in Biddinghuizen

Maar als we elkaar zagen, hadden we aan een half woord genoeg. Juist hij was het die het voorstelde om weer een dag voor neven en nichten te houden. 'Anders treffen we elkaar alleen nog op begrafenissen.' Ironisch dat we elkaar dan ontmoeten op zijn begrafenis.

Vandaag is ook de dag dat een oud-medewerker een nieuwe nier heeft gekregen. Hij heeft hier lang gewerkt, totdat zijn nieren hem in de steek lieten en hij dagelijks moest dialyseren. Hopelijk is dit voor hem een nieuw begin, zonder iedere dag gekoppeld te hoeven zijn aan een dialyseapparaat.

Het geeft allemaal aan dat het leven niet zo vanzelfsprekend is. Ik mag van geluk spreken dat ik wel de kans krijg en bewuste keuzes kan maken. Dat klinkt gemakkelijk, maar bepaalde keuzes kunnen soms grote gevolgen hebben.

Laten we eerst maar eens kiezen om de Gecombineerde opgave niet zelf in te vullen, maar samen met de boekhouder. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis. De gewonnen tijd kunnen we vervolgens beter aan leuke dingen besteden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer