Gangbaar verkopen als biologisch is fraude

Hoe kan het dat winkeliers of restaurants die rechtstreek aan de consument leveren zomaar een product kunnen labellen, terwijl wij als telers daar streng op worden afgerekend? We hebben nu al meerdere keren meegemaakt dat hier wel erg makkelijk mee wordt omgegaan.

Gangbaar+verkopen+als+biologisch+is+fraude
© Nieuwe Oogst

Zo kun je in de Marqt in Amsterdam nieuwe aardappelen en uien vinden van Flevolandse telers, terwijl deze nog maar net zijn gezaaid of gepoot. 'Foutje, vergeten om het bordje te vervangen met de juiste teler', is dan de reactie.

Maar het kan erger. Ook wordt er misbruik gemaakt van de goede naam die bio heeft. Zo is er een friteswinkel in Groningen die het succes kopieert van andere friteswinkels, maar rustig zijn conventionele aardappelen als biologische verse frites durft aan te prijzen.

Er zijn genoeg retailers en horecaondernemers die hun uiterste best doen om volgens de biologische richtlijnen te werken, bij Skal zijn aangesloten en alles doen om daar ook naar te handelen.

Nu was het afgelopen jaar niet eenvoudig om biologische fritesaardappelen te telen. De vroege phytophthora gooide roet in het eten. Er zijn dan ook noodgedwongen biologische friteswinkels overgestapt op gangbare aardappelen vanwege een gebrek aan biologische volumes.

Wel communiceerden ze dit netjes met hun klanten. Als je maar één product verkoopt, dan heb je geen alternatief. Dit snap ik en ik heb respect voor deze ondernemers. Het afgelopen jaar heeft iedereen weer met twee benen op de grond gezet. Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd biologische voorraad is.

Aardappelen groeien buiten in de natuur en die is weleens wispelturig. Gelukkig wordt er met nieuwe resistente rassen een stap in de goede richting gezet om in de toekomst te voorkomen dat opnieuw tekorten ontstaan.

Maar moedwillig gangbare aardappelen als biologisch verkopen is niet de oplossing. Sommigen blijven dat doen ondanks diverse waarschuwingen. Dat maakt mij boos.

Na wat simpel journalistiek onderzoek en even googelen, blijkt er helemaal geen biologische teler in Langedijk te zijn die het ras Challenger verbouwt. Zo wordt de term biologisch misbruikt.

Eerst met een mooi verhaal de zaak opstarten en als alles eenmaal loopt, kiezen voor de makkelijkste (lees de goedkoopste) weg. Als een teler dit zou doen, dan was het fraude.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer