Gekke Gerritje

Ik heb het gevoel dat ik de laatste tijd net Gekke Gerritje ben. Keurig alle regels volgen, certificaten op tijd vernieuwen, meewerken aan onderzoeken. Niet omdat het leuk is, maar omdat het 'moet'.

Gekke+Gerritje
© Nieuwe Oogst

We laten ons echter als voedselproducenten mooi in de luren leggen. Terwijl wij ons best doen om alles goed te registreren, zodat de controleur alles makkelijk kan controleren, gaat er om ons heen van alles mis met het door ons geproduceerde voedsel. Want blijkbaar worden degenen die ons voedsel aan de consument verkopen, helemaal niet gecontroleerd.

Zo organiseerde een vriend een festival met biologische foodtrucks. De geserveerde frites waren vanzelfsprekend biologisch, zou je verwachten. Op het certificaat op de friteszakken stond dat de Agria geleverd waren door een biologische boer uit Lelystad. Vreemd, want toevallig weet ik dat die boer helemaal geen Agria verbouwt.

Na wat navraag bleek het wel om echte biologische frites te gaan, maar dan van Frieslanders van een andere teler uit Lelystad. Via via geleverd en verpakt door een dochteronderneming van onze coöperatie Agrico, echter zonder het juiste label aan de zak.

En neem dan Chickfriend, het bedrijf dat de pluimveesector zoveel schade berokkent. Misbruik maken met IKB PSB-erkenning, het kwaliteitssysteem in de kippen. Als aangesloten bedrijf ben je verplicht om gebruik te maken van diensten van IKB PSB-bedrijven. Geeft echt vertrouwen, zo'n controle op een eigen keurmerk.

Zelfs als je denkt aan alle regels te voldoen en geen misbruik wilt maken van de mazen in de wet, dan word je alsnog onterecht beschuldigd door de controlerende instantie. Zo was er een collega waar in aardappelen bladmonsters werden genomen om de eventueel onjuiste toepassing van een koperbemesting aan te tonen. Uit de analyse bleek een afwijkend (te hoog) kopergehalte, met als gevolg dat de aardappelen niet meer biologisch mochten worden afgezet.

Er moest een onafhankelijke deskundige aan te pas komen, plus een monster van een ander perceel aardappelen om aan te tonen dat er van nature ook koper in de grond kan zitten.
Zo wordt maar weer eens duidelijk hoe groot het verschil is tussen praktijk en theorie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer