Ruwvoer+verbeteren+betekent+investeren
Kennispartners De Heus

Ruwvoer verbeteren betekent investeren

Gezond ruwvoer betekent gezonde koeien. Maar als melkveehouder heb je te maken met verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het voer, zoals de beweidings- en bemestingsstrategie. Maar hoe krijg je nu gezond ruwvoer?

'Het rantsoen van een koe bestaat voor 70 tot 90 procent uit ruwvoer. Daarom is het belangrijk om je bezig te houden met de kwaliteit van je ruwvoer: het is de basis van je inkomen. Het voordeel van kwalitatief goed ruwvoer uit zich op verschillende manieren, van diergezondheid tot een hogere melkproductie. En dat zorgt voor financieel voordeel', zegt Vincent Gerritsen, derdegeneratiemelkveehouder met 135 koeien op 65 hectare grasland in Maurik.

'Als de smaak en de voedingswaarde van het voer niet voldoende zijn, dan nemen de koeien minder droge stof op. Daardoor komt de melkproductie onder druk te staan en die is juist zo belangrijk voor het draaien van genoeg saldo. Om de kwaliteit van het ruwvoer te verbeteren, begin je bij de grond. Wees zuinig op je grasmat. Ik vind het belangrijk dat er veel organische stoffen in de grond zitten, zodat het bodemleven goed is en je gras beter groeit', aldus Gerritsen.

Maaien

'Let ook op het tijdstip van maaien. Daarvoor is de lengte van het gras belangrijk. Ook moet er voldoende zon aanwezig zijn om het product op een mooie manier in de kuil te krijgen. De eerste snede is belangrijk. Daarbij moet je gewoon goed weer hebben, vertelt de melkveehouder.

'Wij hebben daarnaast veel geïnvesteerd in sleufsilo's met betonnen wanden. Door de kuil heel vast tussen de muren te rijden, creëer je een hogere dichtheid van het ruwvoer. Daardoor is de kans op broei minder en wordt de smaak behouden', legt de ondernemer uit.

Vincent Gerritsen geeft in zijn blog meer interessante en praktische tips, dus kijk snel

Bemesting

'Hetzelfde geldt voor bemesting. Dat kost geld. Maar als je het niet doet, weet je zeker dat de kwaliteit van je ruwvoer achteruit holt. Het bemesten van de grond is eigenlijk hetzelfde als het voeren van een koe: als je de grond goed voert – dus bemest – dan kan hij goed groeien en voor veel opbrengst zorgen. Je hebt er dus veel profijt van als je zuinig met je bodem omgaat en een goede bodemstructuur creëert', stelt Gerritsen.

Broeiremmer

'Om ervoor te zorgen dat de koeien een stabiel rantsoen krijgen, kuil ik in lagen. Zo ligt de tweede snede op de eerste snede, in dezelfde kuil. Ik zet broeiremmer in om de kuil fris te houden en ik leg bigbags met zand boven op de kuil, zodat er geen lucht bij komt. En omdat de derde en vierde snede vaak minder smakelijk zijn dan de eerste en tweede snede, voeg ik in de voermengwagen perspulp aan het ruwvoer toe', licht de melkveehouder toe.

'Het is iedere keer weer de uitdaging om de juiste dingen te combineren en er het beste van te maken. En dat vind ik zo leuk aan mijn werk.'

• Nog meer weten over ruwvoerteeltverbetering? Bekijk hier de video's van onafhankelijke experts

De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in...

Lees verder »


Meer artikelen van De Heus »