Voorzichtig+akkoord+%27flexibeler%27+Europees+landbouwbeleid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Voorzichtig akkoord 'flexibeler' Europees landbouwbeleid

De Europese landbouwraad is van plan om steun te geven aan het voornemen van de Europese Commissie om lidstaten meer ruimte te geven bij de uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat blijkt uit een uitgelekte conceptversie van een verklaring die later deze maand in Brussel wordt aangenomen.

Dergelijke raadsverklaringen worden vaak voor de samenkomst van EU-ministers al voorbereid door ambtenaren. Ze lekken geregeld uit, zoals ook deze tekst, gepubliceerd door nieuwswebsite Politico.

Volgens de concepttekst zullen de landbouwministers van de EU-lidstaten zich later deze maand scharen achter het principe dat lidstaten 'meer subsidiariteit en flexibiliteit' moeten genieten, zodat rekening kan worden gehouden met de grote verschillen tussen lidstaten.

Waken

Tegelijkertijd willen de lidstaten ook hun zorgen uiten over 'potentiële fragmentatie' van het GLB. Ze zullen de commissie oproepen om erover te waken dat het GLB 'een werkelijk Europees gezamenlijk beleid' zal blijven.

De commissie zal ervoor moeten zorgen dat er een gelijk speelveld blijft tussen lidstaten, zo staat in de concepttekst. Ook moet het hervormde GLB, dat vanaf 2020 geldt, er daadwerkelijk voor zorgen dat de regels simpeler worden en de bureaucratische rompslomp vermindert.

19 maart

De landbouwministers komen op 19 maart bijeen. Hoe het GLB er daadwerkelijk uit zal zien na 2020 hangt af van een voorstelverordening die de commissie nog moet schrijven en de daaropvolgende onderhandelingen met lidstaten en Europees Parlement.

Bij het nieuwe GLB speelt ook de mogelijke krimp van het EU-budget als gevolg van de Brexit een rol. De EU-budgetcommissaris Günther Oettinger zei onlangs dat het dan lastig wordt het GLB op peil te houden. Een sterkere positie van boeren leidt er wellicht toe dat ze met minder steun toekunnen.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer