124%2E000+koppels+runnen+samen+een+bedrijf
Nieuws
© pixabay

124.000 koppels runnen samen een bedrijf

In 2015 waren er ruim 124 000 bedrijven waarvan de eigenaren fiscaal partner van elkaar waren. Dit komt relatief vaak voor in de landbouw en in de horeca. Van alle sectoren werden landbouwbedrijven het vaakst gerund door stellen: 1 op de 3. Vooral melkstellen zijn populair, meldt CBS.

Zo worden 9,59 duizen melkveebedrijven gerund door een koppel. Datzelfde geldt voor 3,3 duizend bedrijven in de teelt van groenten en knolgewassen. 2,12 duizend bedrijven met niet-melkgevend rundvee en 1,95 duizend varkensbedrijven.

Fiscale partners zijn doorgaans stellen die een geregistreerde relatie hebben: ze zijn getrouwd, geregistreerde partners of ze hebben een samenlevingscontract. Samen eigenaar zijn gebeurt het vaakst onder de rechtsvorm Vennootschap onder Firma (VOF): in ruim 75 duizend gevallen.

Deze samenwerkingsvorm staat ook wel bekend als de man-vrouwfirma. In ruim 90 procent van de gevallen gaat het om bedrijven waar minder dan 10 personen werkzaam zijn.

Man-vrouwfirma

Deze samenwerkingsvorm staat ook wel bekend als de man-vrouwfirma. In ruim 90 procent van de gevallen gaat het om bedrijven waar minder dan 10 personen werkzaam zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer